Soldaten op een tram door het stadscentrum, het biedt een vreemde aanblik. Roeselare zag er tijdens de Eerste Wereldoorlog totaal anders uit. Van 30 maart tot 30 april kan je zelf op ontdekking gaan. In het stadscentrum vind je op diverse locaties historische beelden van het Roeselare tijdens de Groote Oorlog

Roeselare speelde voor de Duitse bezetter een grote rol als eerste stad achter het front.Duitse soldaten kwamen na het vechten aan het front naar Roeselare om uit te blazen en deel te nemen aan het dagelijkse leven.

Zo werden er verschillende ziekenhuizen opgericht in scholen, liepen er tramlijnen door het centrum voor bevoorrading naar het front en werden huizen door de Duitse bezetter ingenomen om als woning te dienen voor de officieren.

Van 1 tot en met 30 april 2015 vindt het fotokubusproject ‘Zo was Roeselare’ plaats. Aan de hand van diverse foto’s worden tien locaties in Roeselare in de kijker gezet, dit door middel van negen kubussen en één frame.

Interactief op stap met je smartphone of tablet

De kubussen en het frame geven foto’s weer van hoe de locatie er honderd jaar geleden uitzag. Iedere foto is ook voorzien van een QR-code. Via je smartphone/tablet kom je het verhaal te weten achter de foto. Het zijn pijnlijke, maar merkwaardige herinneringen aan de gebeurtenissen van toen.

De foto’s komen uit de private collectie van Johan Delbecke, die samen met historicus Raoul Boucquey zorgde voor de inhoudelijke input bij de foto’s.

Volgende locaties worden aan de hand van 9 kubussen en 1 frame uitgelicht: Stationsplein/Kop van de Vaart (frame)/Polenplein/Zuidstraat/Achterzijde Sint-Michielskerk/Voorzijde Sint-Michielskerk/Arme-Klarenstraat/Grote Markt/Noordstraat/De Coninckplein.

Klik op de kaart hieronder om de interactieve website te bezoeken:Een folder, met op de voorzijde aanduiding van de locaties op een stadsplan, en op de achterzijde inhoudelijke uitleg bij de foto’s kan men ophalen bij: Dienst Cultuur, Zuidstraat 3 of Toerisme Roeselare, Ooststraat 35.

Op zondag 12 en 26 april om 10 u. organiseert Toerisme Roeselare een geleide wandeling langs de fotokubussen. Deelnameprijs bedraagt 2.5 euro, inschrijven bij Toerisme Roeselare.


Meer info: http://stad.roeselare.be/zowasroeselare