De onthulling van twee nieuwe speelcontainers in Roeselare ging gepaard met een leuke show voor de kinderen én veel confetti. De roze donut, het symbool voor spelen in de stad, kon daarbij ook niet ontbreken. Met de speelcontainers geeft de stad een antwoord op de vraag om te kunnen spelen in de directe omgeving.

De containers zijn zodanig ingericht dat de kinderen er ten volle hun creativiteit kunnen gebruiken. Elke container heeft een eigen thema: bouwen en circus. Nu staan de twee containers op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt in Krottegem, maar het is de bedoeling dat ze de komende weken op verschillende plaatsen (los van elkaar) terug te vinden zijn. Telkens twee weken. De speelcontainers zijn vrij toegankelijk.

Na het succes van vorig jaar, pakt stad Roeselare dit jaar uit met méér en langer speelplezier dat wil zeggen 6 themacontainers die telkens 3 weken op dezelfde locatie blijven staan.

Wat?

Een speelcontainer is mobiel en biedt leuke en gevarieerde speelprikkels in diverse buurten. In de speelcontainer zit spelmateriaal dat door kinderen uit de buurt gratis gebruikt mag worden om er naar hartenlust mee te spelen op het openbaar domein. De speelcontainers blijven telkens 3 weken staan. Veel kinderen krijgen hierdoor de kans om de speelcontainer in hun buurt te ontdekken.

Waarom?

Een speelcontainer biedt kinderen speelkansen. Spelen is heel belangrijk, want door het spelen ontdekt het kind de wereld om zich heen, krijgt het inzicht in gebeurtenissen en situaties. Kinderen leren heel veel van elkaar door samen te spelen. (Samen) spelen stimuleert de sociale, motorische, emotionele vaardigheden van het kind.
De speelcontainer = SAMEN Spelen in de stad/ buurt:  Ervaren én Lere.

Hoe?

Een speelcontainer ontstaat in een participatief samenspel van heel wat Roeselaars talent = SAMEN

SPelmateriaal ontwikkelen met lokale creatieve technici (Doekit, HalteR, Travak…)

Enthousiaste kunstenaars fleuren de containers op met leuke ontwerpen:

 • Trui Chielens:
   Circus
   Bouwen
 • Annechien Strouven:
   Reis Rond De Wereld
   De Sportfabriek
 • Evelyn Verschoore:
   Strandbeesten
   Later als ik groot ben

Echte peters en meters uit de buurt dragen zorg voor een nette buurt. Op het einde van de zomer wint de beste peter/meter een bezoek van de ijsjeskar met een gratis ijsje voor de buurt!

Buurt en co neemt eveneens een rol op om de netheid in de containers en de buurt te bewaken. Leuke genietende gebruikers dragen zorg voor het materiaal. De inzet van zoveel Roeselaars talent is waardevol voor de stad. Samen maken we werk van een duurzame, kindvriendelijke stad! Bedankt #talentvanRSL #spelenmetdestad

Waar en wanneer?

Vanaf 9 juni 2017 reizen er 6 speelcontainers door de stad. In 2016 trokken er al 2 van wijk naar wijk: - Bouwcontainer - Circuscontainer

Vanaf 9 juni 2017 wordt het aanbod grote met nog 4 nieuwe containers:

 • Reis rond de wereld thema mondiale spelen,
 • Later als ik groot ben: inleving en fantasie, verkleedkledij,
 • Strandbeesten: zand, luilekkeren, typische strandspelen
 • Sportfabriek: Allerhande soorten sport 

De containers worden telkens officieel geopend op vrijdagavond en blijven 3 weken staan:

 

Meer info? https://www.roeselare.be/spelenmetdestad

Goesting? Om peter of meter te worden van een speelcontainer? Om spelmateriaal te ontwerpen? Mail naar samenleven@roeselare.be