Roeselare pakt uit met een gevarieerd zomerprogramma met oog voor optimale veiligheid waar mensen samen komen om te genieten.
 

De zomer van 2020 staat voor de deur. Hij zal anders worden, maar daarom niet minder leuk. “Oltegoare” zijn we ervoor gegaan en “Oltegoare” zullen we er blijven voor gaan! .
En we kijken met vertrouwen naar de toekomst!
 
Met de ‘Oltegoare’-campagne willen we een positieve boodschap naar de inwoners van de stad en haar deelgemeentes uitdragen. Iedereen toonde zich van hun sterkte/mooiste/dapperste… kant.
Vandaar dat deze zomer in teken staat van ‘Oltegoare #VANRSL” - Roeselare maakt het samen!
Het symboliseert de samenwerking, maar ook de verbinding én het resultaat.
Dankzij de veerkracht van de Roeselarenaars kunnen we ‘Oltegoare’ de zomer tegemoet!
 
Daarbij wordt de zomer van 2020 er meer dan ooit één in eigen streek. Gelukkig heeft Roeselare van alles te bieden aan zijn inwoners.
Hieronder vinden jullie alvast een kleine greep uit het aanbod:


Shopping
Een eerste belangrijke pijler deze zomer is shopping.
De Batjes 2020 worden omgetoverd tot een lightversie van de jaarlijkse succesformule waarin de veiligheid kan gegarandeerd worden, nl. 'Bubbelbatjes'. Kom uit je eigen “bubbel” en ga naar de “bubbel” van uw favoriete winkel(s) in het centrum van Roeselare om leuke “bubbelbatjes” te scoren! Dus dit jaar geen event maar een koopactie!
 
Heel belangrijk hierbij is het veiligheidsaspect: vanaf donderdag 25/06 tem maandag 29/06 wordt de Grote Markt afgesloten. Zaterdag 27/06 en zondag 28/06 wordt het kernwinkelgebied afgezet. Er wordt sterk ingezet op crowd control: bij te grote bezoekersstroom wordt de Ooststraat afgesloten en staan veiligheidsmedewerkers in voor de begeleiding van de wachtenden. LED-borden duiden de ’tijdelijke sluiting’ van de Ooststraat aan. Indien er een te grote algemene volkstoeloop is, worden ook de invalswegen afgesloten aan de hand van signalisatieborden. De veiligheid van alle shoppers primeert!
 
Daarnaast is er gezocht naar een leuk alternatief voor het Vat van Rodenbach, nl. het Blik van Rodenbach. We hebben heel wat verenigingen van Roeselare en deelgemeentes opgeroepen om in hun eigen bubbel op een symbolisch moment het blik te openen en ‘Oltegoare’ te toosten op de start van de zomer #VANRSL!
 
Even genoeg van al dat shoppen? Geen nood! Op 11 juli zal er naast veel shopplezier ook een aanbod aan randanimatie aanwezig zijn. En er wordt steeds rekening gehouden met de corona veiligheidsnormen.
En de maand juli sluiten we af met (voor de tweede keer) batjes in Roeselare > van maandag 27 t.e.m. 31 juli.


De Spil brengt cultuur tot bij jou
De zomer is er en De Spil is er klaar voor! #oltegoare
Nadat ze even noodgedwongen de deuren moesten sluiten, mogen ze die deze keer opnieuw openzwaaien. In juli en augustus staan er bijna dagelijks voorstellingen op het programma. Op dinsdag film, woensdag voor de kinderen, elke donderdag een concert, vrijdag staat er circus gepland, zaterdag komedie en de week eindigen ze met ‘klassiek op zondag’.
Ondertussen blijft Canapé, de werking van De Spil die tijdens de coronaperiode digitaal opstartte, nog even bestaan met Radio Canapé en TV Canapé op despilcanape.be.
Met Canapé Invité stonden ze te trappelen om jullie, het publiek, weer echt te mogen ontvangen in en rond De Spil. Bekijk alvast het zomerprogramma op www.despil.be.


Win Win Win! 11 juli en 21 juli
De Vlaamse feestdag en de Nationale feestdag vieren we dit jaar Oltegoare! Ons gekende programma op de Grote Markt maakt plaats voor een wedstrijd van formaat. 
Maak kans op 1 van de 200 #Oltegoare partyboxen vol lokale producten #VANRSL. Wie deelneemt maakt bovendien kans op de superprijs: een privéconcert van Mama’s Jasje (Peter Vanleat) of The Starlings in jouw bubbel!
Gewoon surfen naar www.oltegoarevanrsl.be, jouw contactgegevens invullen en je maakt kans op een partybox. Én wie een partybox wint, mag er meteen 1 cadeau geven aan familie of vrienden #VANRSL om zo Oltegoare feest te vieren.
Maar er is nog meer: Bezorg ons je leukste foto’s en filmpjes van versierde gevels, gedichten, dansjes, anekdotes, … rond de Vlaamse en/of Nationale feestdag en win 1 van de 3 privéconcerten in jouw bubbel. 11 juli: optreden van Mama’s Jasje (Peter Vanlaet) 21 juli: een privéconcert van The Starlings.


Wandelen
Ga op stap langs bestaande wandelroutes of verborgen groene parels. Of ontdek nieuwe initiatieven en laat je deze zomer verwonderen door onze mooie stad.
-          Streetartwandeling 
“Zeg wat u wil over Roeselare, maar niet dat men er blind is voor de magnetische kracht van street art.” Niet onze woorden, maar die van het weekblad Humo. En wie zijn wij om hen tegen te spreken?  Meer nog: in 2019 werd de muurschildering Slapende vrouw van de Britse kunstenaar David Walker door de luisteraars van Radio1 verkozen tot strafste Street Art van Vlaanderen. Hoog tijd dus om die straffe street art #VANRSL in een overzichtelijk stadsplan (inclusief fotozoektocht voor kinderen) te gieten.
-          Bierwandeling
Ga op pad en trakteer de bierliefhebber in jezelf. Verken de stad langs nieuwe en verdwenen brouwerijen en ontdek waarom Roeselare de Rodenbachstad is. Santé!
-          Zomerse Zondagen
Tijdens de zomer neemt Visit Roeselare je iedere week mee naar een ander leuk plekje in Roeselare. Verken Roeselare en haar buurtgemeenten tijdens de groene Zilverbergwandeling. Of wat dacht je van wat poëzie tijdens een wandeling op De Ruiter? Misschien ben jij meer te vinden voor een streetartwandeling? Iedere week opnieuw een nieuwe ontdekking in Roeselare!
Toerisme
-          Camping Oltegoare
Een staycation wordt deze zomer belangrijker dan ooit. Wil je eens op logement op een unieke locatie in eigen stad? Van 20 juli tot en met 23 augustus kan dat op site MSKA Groenestraat.
-          Op toer met de fietstaxi
Een rondrit in het centrum op maat van een wielerstad? Dat kan alleen met de fiets, toch! Laat je tijdens de maanden juli en augustus per fietstaxi rondrijden langs de toeristische hoogtepunten van de stad. Uiteraard krijg je tijdens de rondrit een vleugje info. Deze gratis ‘Tour de Roulers’ voor twee personen duurt ongeveer een half uurtje. Opstapplaatsen zijn er aan KOERS en De Munt.
-          Bootje varen in het stadspark
Deze zomer vaar je samen met je geliefden in een bootje op de Grote Bassin in het Geitepark. Geniet van een uniek stukje verdoken groen op het water.
 Cultuur
-          Expo Fier #VANRSL (4 juli tem 13 september)
Een expo van verrassende Roeselaarse verhalen
Hoe is Roeselare een centrumstad geworden? Waar liggen de historische wortels van Roeselare? Ken je het verhaal van de busbouwer Jonckheere? Of van de beginjaren van het kasteel van Rumbeke? Ooit gehoord van de buggy Vanclee? Of de bouvier de Roulers? In de tentoonstelling Fier #VANRSL staan we stil bij deze en nog andere verrassende Roeselaarse verhalen.
-          KUNST.EN.ROUTE
Een parcours van kunst kleurt het zomerse Roeselare. 25 Artiesten uit eigen streek stellen hun werk tentoon in het centrum van de stad.  Vanaf 5 juli etaleren ze kunst aan ramen en vanaf 1 augustus presenteren ze ook installaties en beelden op pleinen en straten. Een samenwerking tussen Stad Roeselare, De Spil, S.A.S.K. en Rauwkost vzw.
-          Bubbelconcerten #VANRSL
Geïnspireerd op de huiskamerconcerten van Villa Roslar gaan op zomerse woensdagavonden in juli en augustus bubbelconcerten door in Roeselaarse tuinen. Een uurtje genieten van muziek, omgeven door groen én per bubbel op veilige afstand van elkaar. Op woensdag 8 juli om 20 u. geven we het startschot voor 8 woensdagen op rij.
Bewegwijzerde fiets- en wandelroutes
Wist je dat Roeselare 5 bewegwijzerde wandelroutes en 7 bewegwijzerde fietsroutes rijk is en dat die allemaal in een handige gratis overzichtskaart gegoten werden? Met een gemiddelde afstand van 10 kilometer (wandelroutes) en 30 kilometer (fietsroutes) zijn dit routes op alle-mensen-maat!


Altijd KOERS in Roeselare
Ken je dit: een kennis vraagt je naar dat ene museum in jouw buurt en je moet bekennen dat je er nog nooit geweest bent? Dit is je kans om het museum alsnog te bezoeken! Rep je naar Polenplein 15 en bezoek gratis KOERS. Museum van de Wielersport. Nog extra redenen nodig? Het in 2018 vernieuwde museum werd dit voorjaar genomineerd voor de European Museum of the Year Award 2020! En het huist in een historisch (en beschermd) brandweerarsenaal met verrassende architectuur.

KOERS met kinderen
In juli en augustus is er de gratis Schatten van Vlieg-zoektocht voor kinderen tot 12 jaar. Maar Vlieg komt niet alleen. Ook zijn schatkist komt mee. En die verstopt hij ergens op een geheime plaats.
Mag het nog ietsje meer zijn? Vraag dan eens naar het gezinspakket ‘Roadbook’ waarbij kinderen vanaf 6 jaar met musette en opdrachtenboekje erop uit trekken voor 15 wervelende opdrachten-etappes.

Een zomer vol speelplezier!
Deze zomer komen de speelcontainers terug naar jullie toe! Er zullen 4 speelcontainers rondreizen in Roeselare en deelgemeenten, goed voor telkens 3 weken speelplezier. De 2 andere speelcontainers verhuren we.
Bovendien komt begin juli de zomerspeelplaats terug op het stationsplein. Gratis fun en plezier en een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Afsluiten doen we feestelijk op 20 september.

ARhus - #HACK-zomer vol workshops
#HACK, de jongerenwerking van ARhus, zet jongeren in de driver seat: de #HACK workshops worden door local heroes georganiseerd én elke jongere kan ook actief deelnemen aan de planning van zijn/haar ideale #HACKzomer via www.arhus.be/hackzomer
 
Daarnaast blijven ARhus en alle afdelingen de hele zomer open. Geen zomersluiting in de ARhus!
Extra vaak lees-, kijk- en luistervoer inslaan!
Fiets digitaal door West-Vlaanderen! – West-Vlaanderens Mooiste
In 2020 zal West-Vlaanderens Mooiste op een alternatieve manier georganiseerd worden waarbij jij als deelnemer zelf bepaalt wanneer je deelneemt en dit in alle veiligheid.
 
Fietsers hebben vanaf 27 juli  elke week de keuze uit nieuwe, verrassende fietsroutes binnen West-Vlaanderen. Iedere week ontdek je nieuwe fietsroutes in een andere West-Vlaamse regio. Als fietser kun je van thuis uit inpikken onderweg en deelnemen aan 'West-Vlaanderens Mooiste'.
 
Alle routes worden digitaal aangeboden om te gebruiken op je gps-toestel of smartphone. Recreanten en wielertoeristen kiezen dus zelf wanneer en welke afstand ze fietsen.  Dit concept streeft naar een vrijheid van fietsen, het ontdekken van toeristische parels binnen West-Vlaanderen en het creëren van een sportief vakantiegevoel bij de fietsers. Er komen een aantal tochten op maat voor de mountainbikers en een leuke fietszoektocht op maat van gezinnen met kinderen.
Deelnemen aan het fietsevent is in 2020 gratis.


Gratis stadsplan vol onmisbare plekken
Laat de kans niet liggen om je veelzijdige stad te ontdekken. Met de gratis Oltegoare-stadskaart bij de hand mis je geen enkele groene, gezellige of plezante plek in de stad. Vanaf midden juli vind je het stadsplan bij handelaars en op verschillende stadslocaties. 
 
Voor elk wat wils op www.oltegoarevanrsl.be! Plan je zomer vol activiteiten in eigen streek.