Roeselare staat klaar om de eerste winterprikken op te vangen: met een winterplan waarbij ook gedacht wordt aan de zwaksten in onze stad met de campagne 'Een kop voor een schop'. Met deze actie roept de stad haar inwoners op om minder mobiele buren een handje toe te steken met het sneeuwruimen tijdens de koudste winterdagen. Samen werk maken van 'een warm Roeselare' , daar sluit  CD&V Roeselare zich volmondig bij aan. 

Schepen Griet Coppé & Schepen Marc Vanwalleghem zijn extra waakzaam in de winterperiode. Ze houden zich klaar om indien nodig preventief te strooien, volgens een strooirouteplan. De stad baseert zich hiervoor op de voorspellingen van Meteowing.

Roeselare : een Stad met een "warm hart" ook in de winter

Mensen die minder mobiel zijn kunnen op sneeuwdagen moeilijk zelf hun stoep sneeuwvrij houden. Door het ophangen van een 'Help-affiche' kunnen ze de aandacht vragen van hun buren. Die zo hun goed hart kunnen tonen en een handje toesteken bij het sneeuwruimen. Als mensen zorgzaam met elkaar omgaan wordt een kille winter plots wat warmer. Met onze website willen we dit initiatief volop steunen. Samen werken maken van een Warm Roeselare!

Om die affiche in heel Roeselare te verspreiden, werd ze opgenomen in het infoblad Rechtstreeks dat in de week van 25 tot 30 bedeeld wordt. We doen een warme oproep om -voor wie er nood aan heeft- deze affiche zeker op te hangen.

Heb je ze niet gevonden in je brievenbus?  Geen nood : klik hier om de "Help mij sneeuw te ruimen-affiche" te downloaden. Je kan ze daarna gewoon afprinten.

Preventief Strooien

Sleeënde kinderen, sneeuwmannen in voortuinen, witte landschappen die tot de verbeelding spreken. Maar ook: verkeersellende en gevaar om uit te glijden. Als stad zet Roeselare zich in om het dan zo veilig mogelijk te houden: de organisatie van de strooidiensten werd dit jaar hertekend zodat er veel meer dan vroeger preventief gestrooid zal worden. Is er kans op ochtendrijm en ijzel, dan wordt er gestrooid op vorstgevoelige punten (viaducten, bruggen tunnels,...).

Vanaf 50% kans op sneeuw komen daar de invalswegen en het centrum bij. Krijgen we toch onverwacht een dikke pak sneeuw over ons heen, dan rijden de strooidiensten daarbovenop alle routes uit, terwijl ze maximaal rekening houden met plaatsen van openbaar nut zoals scholen, ziekenhuizen, busroutes De Lijn, enzovoort. In woonwijken wordt niet gestrooid: strooizout werkt enkel als er voldoende verkeer over passeert, en dat is in woonwijken niet het geval.

Schepen Griet Coppé & Schepen Marc Vanwalleghem zijn waakzaam

'De stad baseert zich op de voorspellingen van Meteowing. Iets wat ook Defensie doet', vertelt Griet Coppé, schepen van Mobiliteit.

Bij code geel worden bruggen en viaducten bestrooid of gepekeld. Dat gebeurde deze week voor de eerste keer. Bij oranje, wat staat voor vijftig procent kans op aanvriezende regen of sneeuw, rukken twee vrachtwagens uit om op de invalswegen en in het centrum te strooien. Bij code rood, wat zeker sneeuw, betekent, wordt op de drie vaste strooiroutes gestrooid. Daarvoor liggen 150 ton zout en 35.000 liter pekel klaar.

'Strooien in elke wijk kan helaas niet. Het is duur, niet effectief en het tast de wegen aan. Voor de strooiroutes houden we rekening met de invalswegen, wegen naar scholen, routes van openbaar vervoer en de bereikbaarheid van hulpdiensten en ziekenhuizen', aldus Coppé. Sinds 1 november is een ploeg van wacht. Het winterplan loopt tot 1 april.

'Bij hevige sneeuwophopingen, zoals we vorig jaar meemaakten, wordt zwaar materiaal van aannemers en loonwerkers ingeschakeld om de wegen vrij te houden. Ook in het buitengebied waar bedrijven bereikbaar moeten zijn', aldus schepen Marc Vanwalleghem.

Het plan met de strooiroutes kan je bekijken door hier te klikken

Maak je stoep sneeuwvrij

Nog even herinneren dat iedereen bij sneeuw verplicht is zijn eigen voetpad sneeuwvrij te maken. Als iedereen zijn duit in het zakje doet is het leven in onze stad meteen een stukje aangenamer op de koudste dagen van het jaar.

Winterromantiek of winterellende?

Als de eerste sneeuwvlokken dwarrelen, heeft de komst van zo’n sneeuwtapijt nog iets magisch. Maar hoe mooi ook,sneeuw veroorzaakt wel veel ellende. Wie dan de baan op moet - te voet, met de fiets, de wagen of de bus – doet dat het liefst veilig. De stad neemt maatregelen, maar ook jij kan helpen.

Voor mensen die niet goed te been zijn, is het vaak niet eenvoudig om de sneeuw voor hun huis te ruimen. Daarom is er sinds enkele jaren de sneeuwtelefoon.

Sneeuwtelefoon

Voor de kleine bijdrage van 2 euro maken zij je stoep helemaal vrij. Bel daarvoor de sneeuwtelefoon: 051 26 21 80, iedere dag bereikbaar van 8.30 u. tot 12 u. en van 14 u. tot 15 u. (Behalve in de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar, dan genieten hun medewerkers van hun welverdiende rust). Ze beginnen eraan om 6 uur ‘s ochtends en werken door tot ongeveer 18 uur ‘s avonds. Afhankelijk van de drukte kunnen we 3, 4 of 5 ploegen inschakelen om sneeuw te ruimen. Deze service is bestemd voor mensen die minder mobiel zijn.

Een kop voor een Schop


Dit jaar komt daar de campagne ‘Een kop voor een schop’ bij.

Met het initiatief wil Schepen van welzijn Filiep Bouckenooghe samen met de CD&V-schepenen mensen aanmoedigen om sneeuw te ruimen in hun straat, bij buren die minder mobiel zijn.

Via de affiche kunnen personen die zelf hun voetpad niet meer sneeuwvrij kunnen maken, vragen om een handje toe te steken.
Klik hier om de "Help mij sneeuw te ruimen-affiche" te downloaden.

Daklozenopvang

"Het OCMW beschikte vorige jaren wel reeds over een winternoodplan. Maar ook bij ons neemt het aantal mensen zonder vaste verblijfplaats toe. Vroeger waren dat er een viertal, nu al meer dan tien", zegt OCMW-voorzitter Geert Depondt.  Het OCMW coördineert de daklozenopvan, zodat letterlijk niemand niet in de kou blijft stan.