Samen met de Roeselarenaar werkt het stadsbestuur aan de Klimaatswitch #VANRSL. Een traject om ook van Roeselare een klimaatbestendige stad te maken. Uit dit netwerk van ondernemers, inwoners, scholen, enz. ontstond de idee om ook handelszaken te ondersteunen om hun energieverbruik te verminderen. Hun eerste oplossing is snel, gratis en eenvoudig: draai de open deur tijdens koude en warme dagen 180°.

Open deuren tijdens koude én warme dagen

Tijdens het koude weer zag je ze misschien open staan, de deuren van je favoriete winkel. Hiermee wil de winkelier ten alle tijden gastvrij blijven voor de klant. Maar die open deuren verspillen heel wat energie, en dat doet de energierekening sneller stijgen dan de temperatuur daalt. In de zomer speelt zich net het omgekeerde af om de winkel koel te houden bij zomerse temperaturen. Kunnen we van de winkelstraat niet alleen de gezelligste straat maken maar ook een slimme energieboulevard?

Gastvrije winkel

Kan de deur van de winkel dicht blijven? Zullen klanten de winkel dan niet zomaar voorbij lopen? Een open winkeldeur staat immers symbool voor een gastvrije winkel waar de klant steeds welkom is. Gesloten deuren zouden de drempel verhogen om binnen te stappen en dus klanten afschrikken.

180° draaien zonder verlies aan klanten

In Antwerpen onderzocht Eandis met het stadsbestuur of er enige waarheid schuilt in de stadslegende van de open deur. Ze bekeken of er een verschil is in winkelbezoeken wanneer de deur open versus dicht is. Tien weken lang werden de winkelstraten en de temperatuur nauwkeuring in de gaten gehouden en werden verschillende proefopstellingen getest. Straatcamera’s en infraroodtellers aan de winkeldeuren zorgden voor een nauwkeurige telling. Om en bij de 1,4 miljoen passanten en 10.000 klanten later waren de resultaten bekend.

Een gastvrije winkel maak je niet met een open deur

Tegen de verwachtingen in bleek er geen verschil te bestaan tussen een open of gesloten deur. De shopper laat zich niet tegenhouden door een gesloten deur noch beïnvloeden door een open deur of energieverslindend warmtegordijn. De shoppers gaan binnen in de winkel omwille van de koopwaar en de aantrekkingskracht van de winkel. En als dat goed zit, houdt geen deur hen tegen. Maar er was wel één belangrijk verschil: de energiefactuur lag tot 40% lager bij de winkels waarvan de deur dicht was. Geopende winkeldeuren betekenen verlies aan warmte en zorgen voor een grotere CO2-uitstoot. Een tegenvallende rekening voor het klimaat.

Klant binnen, verlies buiten

Het probleem van de open tegenover de gesloten deur is dus nooit een probleem geweest. De deuren mogen dicht. Zeker wanneer de verwarming of de airco aan staat. Dat is goed nieuws voor het klimaat en de winkelier. Maar wat je gewoon bent, verander je niet snel, ook niet na wetenschappelijk onderzoek. Al snel denken we: “Het kan geen kwaad, beter voorkomen dan genezen.” Of: “baat het niet, dan schaadt het niet!” Maar in het geval van het klimaat schaadt de open deur wel. Kies voor het zekere en draai de open deur 180° graden.

Shoppers vallen met de deur in huis

Wie bij de lokale handelaar inkopen doet, draagt sowieso bij tot het verminderen van de energievraag door overbodige
verplaatsingskilometers van de Amazon’s en bol.com’s van deze tijd te vermijden. Dat die lokale winkelier voortaan zijn
winkeldeur dicht houdt, zal de shopper niet tegenhouden om binnen te springen. Energiebesparing wordt door klanten
gewaardeerd; die laten hun deur thuis toch ook niet open staan!

Ook verenigingen van ondernemers kunnen hun leden aanmoedigen door hierover in gesprek te gaan en hun leden
te informeren. Bij het stadsbestuur staat figuurlijk de deur altijd open. Graag gaan we mee op zoek naar meer
mogelijkheden voor die slimme energieboulevard en om een aantrekkelijk shoppingcentrum te blijven.

De klimaatswitch #VANRSL draait de winkeldeur 180°

Met de Klimaatswitch #VANRSL maakt Roeselare stap voor stap werk van een klimaatneutrale stad. Ook winkeliers en handelszaken kunnen hier aan bijdragen door slimmer om te gaan met energie en er minder te verbruiken. Bijvoorbeeld door geen extra verwarming aan te zetten bij koud weer of de airco hoger te zetten bij warm weer maar gewoon de deur dicht te houden. Die eenvoudige geste helpt de stad klimaatbestendig te zijn en van de winkelstraat een slimme energieboulevard te maken.

Deze winkeliers in de stad nemen alvast het voortouw in de slimme energieboulevard voor het stadscentrum. Hiermee verdienen ze solden op de energiefactuur en dit zonder klantenverlies.

  • Cavalleti | Noordstraat 9
  • Quasimodo | Noordstraat 11
  • Adonis | Noordstraat 23
  • Kaas & Zo | Manestraat 15
  • Valian | Grote Markt 23