Stad Roeselare oragniseert een opmerkelijke wedstrijd om beginnende ondernemers een duwtje in de rug te geven. Met ‘Win je Winkel #VANRSL’ krijgen twee ondernemers straks de kans om erg voordelig een nieuwe zaak in het kernwinkelgebied op te starten. Het eerste jaar dient namelijk slechts een fractie van de totale huurprijs op tafel gelegd te worden.

Burgemeester Kris Declercq: "Die twee ondernemers kunnen hun concept in een pand in het kernwinkelgebied realiseren en krijgen daarvoor financiëleondersteuning die tot 20 000 euro kan oplopen. Daarnaast ontvangen ze de gratis reclame die de wedstrijd Win je winkel #VANRSL meebrengt via de stad en de verschillende partners".

Eerder ondersteunde het stadsbestuur al pop-up-initiatieven in het kernwinkelgebied, maar met deze wedstrijd gaat men een flinke stap verder.

Bedoeling is om starters te ondersteunen met het oog op een duurzame winkel. Pop-ups die maar een jaar zullen blijven, zijn in dit geval dus niet aan de orde. Met de wedstrijd ‘Win je Winkel #VANRSL’ gaan we voor permanente zaken. Vandaar ook dat we kandidaten vragen om een gedegen businessmodel voor te leggen, met het oog op de toekomst.”

De stad sloot een overeenkomst met de eigenaars van twee panden die al een tijdje leeg staan, in de Ooststraat 128 en de Munt D09. Beide winkelruimtes worden een jaar lang aan ongeveer een tiende van de reguliere huurprijs verhuurd, wat vanzelfsprekend een enorme kostenbesparing voor de handelaars oplevert.

Pas vanaf het tweede jaar dient een gangbare huurprijs te worden betaald. Het gaat om panden op toplocaties.

Naast de verlaagde huurprijs wordt er trouwens ook nog eens een prijzenpot van 35.000 euro verdeeld over de twee winnaars en ontvangen ze elk een prijzenpakket van onze partners.

Twee Speerpunten: Voeding & Shopping

Qua aanbod moet de winkel op een van de twee speerpunten van de stad gericht zijn, namelijk shopping of voeding. Eventuele uitzondering op die regel is een uniek, ultracreatief en innovatief concept dat een meerwaarde voor onze stad betekent.

Concreet mikt de stad op mensen die met een businessmodel in hun hoofd zitten en dit willen realiseren. Of op ondernemers die recent gestart zijn en een graag hun concept verder willen uitwerken.

Een businessmodel indienen kan nog tot 6 april. Daarna kiest een jury op basis van vier criteria (haalbaarheid, originaliteit, meerwaarde voor de stad en kwaliteit) een top tien. Die tien beste kandidaten mogen hun idee mondeling komen verdedigen op 24 april, waarbij verwacht wordt dat ze aanpassingen doen volgens de opmerkingen die ze in de eerste selectieronde kregen. De twee laureaten worden dinsdag 22 mei bekendgemaakt.

Voor meer informatie kan je terecht op de dienst Economie via economie@roeselare.be

Win je winkel: praktische info

Doelgroep

Hoofdzakelijk mensen die met een businessmodel in hun hoofd zitten en dit willen realiseren. Of ondernemers die zeer recent gestart zijn en een graag hun concept verder willen verbeteren en uitbreiden.

Twee  Speerpunten

De speerpunten van het beleid in Roeselare zijn voeding en shopping. Wij hebben het grootste aanbod van bedrijven gekoppeld aan voeding en als je zegt Roeselare, dan denkt iedereen aan shoppen. Daarom willen we ook verder werken op deze twee speerpunten zodat die het concept kunnen versterken.

Businessmodel

We verwachten een businessmodel met een origineel of innovatief project, een gepaste aanvulling op het bestaande winkelaanbod in het kernwinkelgebied. Daarmee willen we het positief imago van het economisch leven in ons stadscentrum versterken. Deelnemen kan tot vrijdag 6 april 2018 om 17 u. via www.roeselare.be. Dan wordt de wedstrijd afgesloten en gaat de jury aan de slag om een shortlist van 10 kandidaten op te stellen.

Selectieprocedure

Na het indienen van het businessmodel zal de jury een shortlist van 10 businessmodellen opstellen op basis van 4 selectiecriteria: haalbaarheid, originaliteit, meerwaarde voor de stad en kwaliteit van het businessmodel.

Alle ingediende businessmodellen worden dinsdagavond 17 april 2018 persoonlijk via mail op de hoogte gesteld als ze weerhouden worden.

De 10 weerhouden businessmodellen kunnen op dinsdag 24 april hun businessmodel mondeling verdedigen waarbij verwacht wordt dat ze aanpassingen doen volgens de opmerkingen gemaakt door de jury in de eerste selectieronde.

De twee laureaten worden dinsdag 22 mei 2018 bekendgemaakt op een persconferentie in bijzijn van de volledige shortlist.
De jury bestaat uit afvaardiging van Stad Roeselare, eigenaars van de twee handelspanden en afgevaardigden van de partners: vzw Shopping & Centrum Roeselare, Unizo en Roularta.

Prijzenpot

Er worden twee panden ter beschikking gesteld:

  • Ooststraat 128: Handelsruimte gelegen in de belangrijkste winkelstraat van Roeselare, op een boogscheut van het station, de Grote Markt en de Noordstraat. Commercieel zeer sterke ligging.. 
  • De Munt D09: een handelsruimte gelegen in De Munt - een openbloeiende commerciële site in het
    centrum van Roeselare in verbinding met de Ooststraat.
  • Beide panden worden, het eerste jaar, verhuurd aan zeer voordelige huurprijzen.
  • Prijzenpot van 35 000 euro aangeboden door de stad Roeselare, verdeeld over de twee  winnaars.
  • Prijzenpakket van onze partners:

o Unizo: lidgeld voor 1 jaar en een opleidingstraject voor pré starters die een eigen onderneming starten of van bijberoep naar hoofdberoep gaan
o Vzw Shopping & Centrum Roeselare: lidgeld voor 1 jaar
o Roularta: communicatiebudget.

Info: Dienst Economie |economie@roeselare.be | 051 26 23 36

  • Ondernemen