Het Wielermuseum krijgt -vanaf september- tijdelijk onderdak in de Paterskerk; het nationaal wielermuseum (Wiemu) wordt grondig verbouwd & moest dus tijdelijk elders onderdak vinden.

Oorspronkelijk was de stad van plan om met het pop-up WieMu tijdens de verbouwingswerken naar de ontwijde Sint-Amandskerk te trekken. Deze ontwijdingsprocedure loopt echter langer dan oorspronkelijk verwacht. Het stadsbestuur ging op zoek naar en alternatief & heeft dit gevonden!

'Doordat wij nog steeds geen nieuws kregen vanuit Rome en de verhuizing van de museumcollectie gepland stond in mei, moesten we wel aan een andere oplossing denken', vertelt schepen van Cultuur Kris Declercq (CD&V).

Eén ding was zeker: de nieuwe locatie moest een link hebben met religie voor de komende tentoonstelling 'Koers is religie' over de vele linken tussen wielrennen en geloof.

Kris Declerq: 'We gingen op zoek naar een waardige vervanger en hebben die gevonden in de Paterskerk aan het pleintje in de Delaerestraat. We hebben een akkoord dat we dit kerkje, een mooi pand dat eigenlijk om de hoek van het WieMu ligt, zullen huren van juni tot eind 2017. De besprekingenzijn nog lopende, maar we willen in september, iets later dan gepland, de expo 'Koers is religie' in de Paterskerk openen.

Ook het depot kan meeverhuizen en dat was ook belangrijk voor Wiemu. We kwamen al snel tot een akkoord met geloofsgemeenschap De Bremstruik.'

In september gaat Wiemu terug open in de Paterskerk

Alle voorbereidingen worden nu getroffen om in de komende weken volop te verhuizen. Kris Declerq: 'We moeten snel kunnen beginnen aan de verhuis, want de werken in het WieMu komen eraan. Wiemu liet eerder al weten we dat men een menselijke ketting wil gebruiken voor de verhuis'.

De beslissing moest snel genomen worden, maar Kris Declerq is daarom niet minder tevreden. 'De Paterskerk was mijn suggestie. Het is dichtbij het WieMu en ligt pal in het centrum. In de Paterskerk hebben we ook de sfeer die we nodig hadden. Het is een meer dan waardig alternatief.'

Vanaf september gaat het pop-up WieMu in de Paterskerk open met de thematentoonstelling  'Koers is Religie'.

Klik hier & Lees ook dit artikel : "De restauratieplannen voor het Wielermuseum ( Wiemu ) in Roeselare zijn concreet."

klik op de kaart hierboven om ze groter te bekijken