De fietsvierdaagse West-Vlaanderens Mooiste pakt in 2017 opnieuw uit met enkele vernieuwende elementen met als doel om de beleving rond het fietsen te versterken.

Roeselare is de ideale uitvalsbasis om West-Vlaanderen te ontdekken met de fiets. Je fietst richting het Heuvelland, de Kust, de Leiestreek en de Polders.

Je fietst langs idyllische plekjes, geniet onderweg van mooie landschapsgezichten en je ontdekt allerlei toeristische trekpleisters. De fietstochten verwelkomen iedere fietser.

Schepen van sport José Debels: "West-Vlaanderens Mooiste blijft in de 1ste plaats een sportief én recreatief gebeuren, maar we willen meer zijn dan dat. We willen onze deelnemers echt het mooiste van West-Vlaanderen laten proeven, ontdekken en beleven".

Zowel de recreatieve fietser, gezinnen met kinderen, wielertoeristen en mountainbikers vinden een parcours op maat. Iedere dag fietst men naar een andere regio via een uitgepijld parcours in combinatie met één of meerdere kwalitatieve bevoorradingen.

 • Start en aankomst: Expo Roeselare – Diksmuidsesteenweg 400 – 8800 Roeselare
 • Afstanden: cyclo: 15 – 25 – 50 – 75 – 100 & 125 km; MTB: 30 – 45 – 60 – 90 & 125 km
 • Starturen: Donderdag en vrijdag: 8 u. tot 15 u.;
 • Zaterdag en zondag: 7.30 u. tot 15 u.
 • Deelnameprijs: 5 euro per dag/per tocht; 16 euro per persoon om 4 dagen te fietsen

Cultuurproject ‘Mijn Droompeloton’ vanaf maandag 31 juli

Antwerps kunstschilder Jef Sterckx toert momenteel Vlaanderen rond met zijn droompeloton. Een peloton dat bestaat uit een 40 à 50-tal kartonnen sculpturen van wielerlegendes, ingekleurd met houtskool, inkt en verf.

Het is een prachtige tentoonstelling waarin de grootste wielerhelden van vroeger en nu op fantastische wijze worden afgebeeld. Strijdende renners zoals Tom Boonen, Greg Van Avermaet, Rik Van Looy, Jean-Pierre Monseré, ... passeren allemaal de revue.

Bedenker en maker Jef Sterckx ging aan de slag met verpakkingsdozen van fietsen die hij in Antwerpse fietsenwinkels ophaalde. Met een figuurzaag sneed Jef het peloton uit het karton en bewerkte het met ijzer tot samenhangende beelden. Met houtskool, inkt en verf bracht hij de renners tot leven.

In aanloop naar West-Vlaanderens Mooiste wordt een aantal renners uit het peloton op locaties in de stad geplaatst. Hieraan wordt een wedstrijd gekoppeld, waarbij deelnemers kans maken op het winnen van een elektrische fiets ter waarde van 2 000 euro.

Na hun parcours door de stad vinden de renners hun finish op West-Vlaanderens Mooiste en staan ze daar 4 dagen ten toon. Meer info over Jef Sterckx: www.jefsterckx.be

 • Start en einde van de wedstrijd: vanaf maandag 31 juli tot en maandag 21 augustus om 12 u.!
 • Waar kan men deelnameformulieren bekomen? Deelnemende partners en Vrijetijdspunt Roeselare.
 • Waar indienen? Wielermuseum.

Sportelen (sport voor 50-plus) op donderdag 24 augustus 2017

Sportelen is sporten met plezier, op eigen niveau met vrienden. Wat wil je nog meer…

Het Sportelprogramma wordt dit jaar stevig uitgebreid. Naast de traditionele mogelijkheid om verschillende afstanden te fietsen is er ook mogelijkheid om te proeven van een natuur- en stadswandeling, een fitheidstest, geocaching en de sportcarrousel. Tijdens de sportcarrousel kun je proeven van 3 of 4 sporten gedurende de namiddag.

In de namiddag is er muzikale animatie op het hoofdpodium met zanger Cliff. Iedere deelnemers wordt op donderdag gratis verwend met koffie en gebak. Alle deelnemers komen bovendien in aanmerking om een fiets te winnen. De trekking is voorzien tussen 17.30 u. en 18 u.

Ontdek Wereld Oorlog I op zaterdag 26 augustus op meerdere plaatsen langs het parcours

Alle afstanden op zaterdag fietsen langs het indrukwekkende Britse Tine Cot Cemetery in Zonnebeke waar een gids de nodige uitleg geeft.

De 50 km fietst richting Zonnebeke waar in het park de Memorial Gardens kan bezocht worden. Op de top van de Zandberg kom je voorbij de unieke site Cryer Farm waar een gids getuigt over het verhaal van een Duitse onderaardse medische post.

Vanaf 100 km fiets je richting het West-Vlaamse Heuvelland. Onderweg geniet je van talrijke hellingen, mooie vergezichten en kom je in prachtige bergdorpjes. Je maakt kennis met een prachtig stukje natuur van West-Vlaanderen gekoppeld aan een sportieve uitdaging.

Fietsenbeleving op maat van kinderen

Kinderen worden dit jaar extra verwend tijdens West-Vlaanderens Mooiste met leuke attracties en fietstochten op hun maat. Alle kinderen tot en met 14 jaar nemen gratis deel aan WestVlaanderens Mooiste.

Kinderen kunnen op zaterdag 26 augustus in slechts 3 uur leren fietsen op 2 wielen! Kan je kind al fietsen met steunwieltjes, maar weet je niet goed hoe het nu verder moet? Wil je graag zelf jouw kapoen begeleiden zodat je trots van op de eerste rij kan meekijken wat hij/zij al kan? Dan is KIJK! Ik fiets! echt iets voor jou!

 • Locatie: op de afgesloten ruimte achterin de Expo Roeselare
 • Deelnameprijs: 7 euro
 (inclusief koekje, drankje en Kijk! Ik fiets!-diploma voor alle deelnemers)
 • Inschrijven: via vrijetijd@roeselare.be of 051 26 24 00.

Wil je meefietsen met wielerkampioenen? Neem dan op zaterdag 26 augustus deel aan de Flanders Kids Tour!

Droom je om renner te worden? De Flanders Kids Tour bestaat uit een reeks kwalitatieve, recreatieve fietstochten waaraan kinderen tussen de 6 en 15 jaar kunnen deelnemen. De afstand varieert van 15 tot 30 km, op de weg of in het veld. Je fietst onder begeleiding van wielerkampioenen in groep langs glooiende wegen richting Zonnebeke. Test voor de tocht je behendigheid op het fietsparcours onder begeleiding van de Vlaamse Wielerschool.

 • Afstand: 25 km
 • Start inschrijving & behendigheid: 9 u. – Start tocht: 10 u.

De kinderfietstocht ‘De Zoevende Zapper’ Op zondag fietsen de allerjongsten met hun ouders, grootouders en vriendjes langs de mooiste Roeselaarse plekjes. Kinderen nemen gratis deel aan deze fietstocht van 15 km. De fietstocht is gekenmerkt voor keileuke animatie, lekkere versnaperingen en veel fun en plezier onderweg! Vanaf 13 u. verwelkomt het Zapper mannetje de kinderen op de startplaats in Expo Roeselare. De kinderen kunnen zich uitleven in het Kids-Paradise dorp. Het speeldorp bevat o.a. een verkeersparcours , de kantelwagen van de politie, springkastelen, plooiballonnen, kindergrime, gekke fietsen, klim –en klauterparcours, reuze gezelschapsspelen, fietsen op rollen, een draaimolen, enz.

 • Afstand: 15 km
 • Start inschrijving: 13 u.

West-Vlaanderens Mooiste en de Gezinsbond fietsen op zondag 27 augustus in elkaars wiel!

De familiale fietstocht is een samenwerkingsverband met De Gezinsbond. Je kan naast de startplaats in Roeselare, eveneens starten in 4 verschillende locaties (Beveren, Oekene, OostNieuwkerke en Sleihage) onderweg. Onze uitdaging bestaat erin om een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken in een ruime regio rond Roeselare.

Het parcours van de 50 km slingert zich rond en dwars door Roeselare naar de naburige gemeenten. De landelijke wegen, fietspaden en grindwegen vormen het decor van de fietstocht.

Uniek aan deze samenwerking is dat mensen in de haltes kunnen kiezen voor een fietstocht van 50 km langs het parcours van West-Vlaanderens Mooiste of opteren voor een tocht van 25 km in hun eigen regio georganiseerd door De Gezinsbond.

Familielunch op zondag 27 augustus

Op zondagmiddag kun je genieten van een heerlijk steak met frietjes voor 15 euro, voor de kinderen is er een leuk Zappermenu voor 10 euro ten voordele van het Nationaal Rolstoelhockeyteam.

West-Vlaanderens Mooiste sluit op zondag 27 augustus feestelijk af met ‘De Romeo’s’

De Vlaamse schlagerband, bestaande uit Chris Van Tongelen, Davy Gilles en Gunther Levi, is de Vlaamse ambiancemaker van het ogenblik. Hun optreden bestaat uit een mix van covers en eigen materiaal. Een meer dan waardige afsluiter van het fietsevent West-Vlaanderens Mooiste. Aanvang optreden: 17 u.