Op het hoogste punt van het nieuwe Roeselaarse AZ Delta ziekenhuis werd afgelopen week de meiboom geplant. De ruwbouw is zo goed als af en de 200 werknemers werden beloond met frietjes. Ook de fusie-CAO werd goedgekeurd.

In 2013 startte AZ Delta met de bouw van een gloednieuw algemeen ziekenhuis in Roeselare (Oekene). Het einde van de werken is voorzien in 2018, maar de werken gaan pijlsnel vooruit. De ruwbouw is af en het aantal kranen ging van negen naar vier. Algemeen directeur Johan Hellings plaatste daarom de meiboom op het hoogste punt van het gebouw.

'We willen de traditie van de meiboom in ere houden. Daarmee wensen we de latere bewoners, onze patiënten en medewerkers dus, veel goeds', vertelt hij. De meiboom is niet zomaar een boom. 'Zoals je kunt zien zit het Poolse wapensymbool, gemaakt door onze Poolse arbeiders, erin verwerkt. Het is dus eigenlijk een combinatie van twee tradities.'

Werken zitten op schema

De tweehonderdtal arbeiders hebben goed werk geleverd en werden getrakteerd met frietjes. 'Ze werken allemaal heel hard en we hebben nog maar weinig problemen gehad op de werf.' De werken zitten goed op schema, maar het gebouw is nog verre van af. We zullen 2016, 2017 en 2018 nog heel hard nodig hebben voor de omgevingswerken, de technische installaties, en de afwerking. Eigenlijk is de ruwbouw de gemakkelijkste fase. Nu komt een periode waarover we onder andere samen met de artsen hard hebben moeten nadenken. In dit ziekenhuis komt de hoogtechnologische zorg en we moeten maken dat de verschillende afdelingen van AZ Delta mooi op elkaar afgestemd zijn.'

De fusie-cao voor AZ Delta is met een overtuigende meerderheid goedgekeurd.

Er is nog meer goed nieuws: de nieuwe fusie-CAO of collectieve arbeidsovereenkomst is na uitgebreide consultaties door de werknemersorganisaties goedgekeurd. Voor verschillende mensen binnen AZ Delta brengt de fusie namelijk grote veranderingen met zich mee. Een fusie betekent dat je twee verschillende personeelsstatuten met elkaar moet verzoenen. Het is een beetje geven en nemen en er ging heel wat overleg met de betrokken partijen aan vooraf. We zijn tot een voorstel gekomen dat met een grote meerderheid werd goedgekeurd. Zo komen we dichter bij de definitieve verschuiving.

Je kan de bouwwerken van AZ-Delta -van de eerste steun tot de meiboom nog eens herbeleven door hier te klikken

Hieronder enkele simulatiebeelden van hoe AZ Delta er uiteindelijk zal uitzien.