Het vernieuwde Wielermuseum (WieMu) aan het Polenplein opent zondag 26 november éénmalig de deuren voor een werfbezoek: tussen 14 & 17 uur kan je de werf bekijken.  Daarna gaan de deuren weer dicht voor de verdere uitbouw van het wielermuseum dat tegen de zomer van 2018 terug open gaat op het Polenplein.
 
Na een grondige renovatie kunnen fiets- en koersliefhebbers vanaf de zomer van 2018 opnieuw in het Wielermuseum terecht voor alles wat met de koers en fietsen te maken heeft. Naast de renovatie en herinrichting van het monumentale gebouw, wordt ook een museumtuin, wielercafé en fietsonthaalpunt met douches en fietsherstelpaal aangelegd. De werken maken van het nieuwe Wielermuseum een uitnodigend trefpunt waar jong en oud hun passie voor de fiets en wielersport beleven en delen. Een geïntegreerd toeristisch onthaal zorgt ervoor dat de site ook hét startpunt vormt voor tal van fietsritten.
 
Dik twee jaar na de start van de renovatiewerken is de allerlaatste etappe richting heropening ingezet. Het beschermde Arsenaal is bijna volledig in z’n originele staat hersteld, inclusief enkele noodzakelijke moderne ingrepen.

Op 19 augustus van datzelfde jaar startten de eigenlijke renovatie- en vernieuwingswerken in het beschermde Arsenaal aan het Polenplein. “Met respect voor het erfgoed is er een grondige renovatie gebeurd, waardoor we nu een spiksplinternieuw interieur tussen de bestaande muren hebben. Het vernieuwde WieMu wordt de parel aan de toeristische kroon van onze stad”, weet sportschepen José Debels (CD&V).

“Het gaat om een investering van 5,2 miljoen euro”, vult patrimoniumschepen Nathalie Muylle (CD&V) aan. “Toerisme Vlaanderen, de provincie West-Vlaanderen en Onroerend Erfgoed dragen 2,7 miljoen euro van de kost. Zonder subsidies was dit project niet haalbaar.

Kasseien

Het Arsenaal, dat dateert uit 1902, fungeerde in het verleden als brandweerkazerne, Duitse kazerne, lagere jongensschool en thuishaven van The Jets, het huidige Knack Volley Roeselare. Dat goedgevulde verleden voel je nu opnieuw als je door het WieMu 2.0 in opbouw wandelt. Om te beginnen in het onthaal waar de authentieke kasseien al opnieuw op de vloer liggen. “Ook het gewelfde plafond met details die de patroonheiligen van de brandweer, de architect en aannemer van het gebouw weergeven is opnieuw zichtbaar en historische poortopeningen zijn vervangen door glaspartijen die zorgen voor transparantie”, licht conservator Thomas Ameye de werken toe.

Praatavonden

Ook in de Odiel Defraeyezaal kreeg het plafond opnieuw haar originele kleur en laten we het licht opnieuw binnen. Straks brengen we hier de geschiedenis van de fiets en is er ruimte voor praatavonden en allerhande activiteiten.

Achterin het nieuwe gebouw springt een gloednieuwe liftkoker met een trap die er zich omheen wentelt in het oog. De moeilijke toegankelijkheid was samen met bredere ambities en een verouderde scenografie de hoofdreden voor de werken”, aldus Ameye. Nog op het gelijkvloers: sanitair, veilige opbergboxen voor fietsen, laadpunten voor elektrische fietsen, depotruimtes en het WieMucafé dat Sharon Ramboer en Marc Carlisle in concessie kregen. Voor de inrichting krijgen zij 150.000 euro van de stad.

Wielerkijkdepot

De eerste verdieping voelt heel modern aan ondanks authentieke elementen zoals gigantische deuren en de behouden indeling van de vroegere klasjes. “Hier brengen we hulde aan Jean-Pierre Monseré in Allez Jempi, komt een wielerkijkdepot, een uitvalsbasis voor klassen en workshops, onze bib en archief met geïntegreerde werkstations, bureauruimtes en een vergaderzaal.” De zolder wordt omgeturnd tot museumzolder met cinemazaaltje, maar is op vandaag niet toegankelijk door vloerwerken.

Ook het brede publiek kan zondag een kijkje nemen op de werf. Je bent er welkom tussen 14 en 17 uur en trekt best warme kledij en stevige schoenen aan. Het bezoek kadert in het Maak het Mee!-event. Meer op revivak.eu/maak-het-mee.

  • Sport
  • Toerisme