Gezinnen in armoede kunnen via het Welzijnshuis in Roeselare een tweewekelijks receptenboekje en boodschappenlijst bekomen. Bij Colruyt shoppen ze daarmee gezonde maaltijden tegen 1, 2 of 3 euro per persoon. Via een klantenkaart krijgen ze ook gratis producten.

NV Colruyt en Stad Roeselare slaan de handen in elkaar met het project “Aan tafel in 1-2-3 euro”. Het project beoogt kwetsbare gezinnen met kinderen te ondersteunen in het bereiden van lekkere, betaalbare en gezonde maaltijden.

“Mensen in armoede besparen vaak ook op voeding en als er al iets op tafel komt, is het meestal niet gezond. Eten en gezond eten zijn een recht”, vertelt OCMW-voorzitter Bart Wenes (CD&V)

NV Colruyt brengt elke 14 dagen een receptenboekje uit met 6 recepten die maximum 1, 2 of 3 euro per persoon kosten. Elk recept vermeldt een foto van de nodige ingrediënten en de maximum totale kostprijs aan de kassa. Colruyt garandeert deze prijzen voor de “Aan tafel” klanten gedurende 14 dagen. Daarnaast biedt Colruyt deze klanten periodiek gratis producten aan.

Om van de voordelen te kunnen genieten, moeten inwoners via het Welzijnshuis doorverwezen worden voor het project. Ze krijgen een Extra-kaart. Die verschilt niet van de reguliere klantenkaart van Colruyt, maar bij het inlezen herkent het computersysteem de klant als een deelnemer aan het project en worden enkel de afgesproken prijzen aangerekend. “We doen niet aan stigmatisering. Aan Tafel-klanten krijgen een kaart die er exact hetzelfde uitziet en betalen voor de meeste zaken dezelfde prijs als u en ik”, vertelt Wim Verbesselt van Colruyt.

Stadsmedewerkers engageren zich om kwetsbare gezinnen te informeren over het aanbod en moedigen hen aan om het receptenboekje aan te vragen . Wekelijks worden de inschrijvingsformulieren naar Colruyt verstuurd en binnen de zeven weken ontvangen kandidaat-deelnemers hun eerste receptenboekje.

Binnen het Welzijnshuis rijzen ook ideeën om de recepten uit te proberen in kookworkshops, samen met de mensen. En er zal zeker ook gebruik gemaakt worden van het aanbod om met geïnteresseerden een bezoekje te brengen aan de Colruyt om er tips en tricks te horen van  een Colruytmedewerker om nog slimmer (lees:budgetvriendelijker)  te winkelen.

De deelname van Stad Roeselare aan dit project kadert in het beleidsplan ter ondersteuning van kwetsbare gezinnen. Stad Roeselare moedigt alle welzijnsorganisaties in de regio aan om ook deel te nemen.