Waar veel mensen samenkomen, is er meer kans op een slachtoffer van hartfalen. Een AED (defibrillator) kan overlevingskansen na een hartstilstand vergroten, daarom hangt op een aantal strategische plaatsen zoân toestel.
In België krijgen dagelijks ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Amper 5 tot 10% van deze mensen overleven. Een belangrijke factor die hierbij een rol speelt, is tijd. Als er binnen de vijf minuten een automatische externe defibrillator (AED) gebruikt wordt bij de reanimatie, kunnen vele mensenlevens gered worden. De automatische externe defibrillator of AED is draagbaar en is in principe gemakkelijk te hanteren. Het toestel vertelt je gewoon zelf wat je moet doen. Een AED vervangt reanimatie niet, maar verhoogt de overlevingskansen van het slachtoffer.
Zo hangt er onder andere in ARhus, sporthal Beveren, het spilliebad , het stadhuis en sporthal Schiervelde een AED.
Om gebruikers van de bib en de sporthallen te leren omgaan met de AED, vinden 3 infosessies plaats. Een infoavond duurt ongeveer één uur en staat open voor iedereen. Een medewerker van het Rode Kruis laat je van dichtbij kennis maken met het toestel. Je leert er hoe en wanneer een AED te gebruiken en je kan er terecht met vragen over een AED.
Welkom op één van de drie infosessies:
âHoe gebruik ik een defibrillator?â
De infosessies vinden plaats op
- 28 oktober van 19 u. tot 20 u. in Arhus, De Munt 8.
- 5 november van 20 u. tot 21 u. in Sporthal Beveren, Izegemseaardeweg 30.
- 18 november van 20 u. tot 21 u. in de rode zaal van Sport- en eventhal Schiervelde, Diksmuidsesteenweg 396.
Inschrijven kan via evanacker2@roeselare.be tot telkens 2 dagen voor de infoavond zelf.