Op donderdag 1 december waren de dames van Vrouw & Maatschappij op bezoek bij de Roeselaarse politieraad. Ze deelden witte lintjes uit als teken van solidariteit met de witte-lintjes-actie tegen cybergeweld op meisjes & vrouwen.

Het startschot van de Witte-Lintjes campagne ivm cybergeweld op vrouwen en meisjes van Vrouw en Maatschappij heeft zijn doel niet gemist.  Met ambassadrice Joy Anna Thielemans is er alvast zichtbaarheid gegeven aan deze problematiek.

Als je ziet dat volgens de VN 73% van alle vrouwen die online actief zijn reeds het slachtoffer werd van cybergeweld, kunnen we niet anders dan spreken van een pandemie” stelt Els Van Hoof. “Cybergeweld bevestigt schadelijke genderstereotypen en heeft een grote emotionele impact op slachtoffers.”

Joy Anna Thielemans, sociale media-icoon in Vlaanderen, besloot haar schouders onder deze campagne te zetten omwille van het prangende onderwerp. “Over samenwerken met Vrouw & Maatschappij voor deze campagne heb ik niet lang moeten nadenken. Zelf schrok ik énorm van de cijfers over cybergeweld, zeker bij jonge vrouwen. Niets is viezer dan je eigen privébeelden die hun eigen leven beginnen leiden. Daar heb ik ervaring mee, jammer genoeg. Dus, ik ben trots om hier aandacht aan te geven”, aldus Joy Anna Thielemans."

Online stalking, seksuele intimidatie en wraakporno zijn ernstige vormen van cybergeweld. 1 op 3 tienermeisjes krijgt via sociale media ongewenst seksueel getinte opmerkingen. 1 op 4 Belgische jongeren tussen 15 en 25 jaar heeft reeds een naaktfoto van zichzelf gestuurd. Helaas belandt 88% van deze foto’s nadien online. “Als vrouwenbeweging eisen we dat vrouwen overal en altijd veilig zijn, dit zowel online als offline”, stelt Van Hoof, “want cybergeweld laat ook offline zijn sporen na.”

Ook Vrouw & Maatschappij Roeselare doet op 1 december a.s. een actie.  Het traditioneel uitdelen van de witte lintjes op een zaterdagnamiddag vervangen we dit jaar door een actie te doen voor de politieraad in Roeselare. Aansluitend zal mevr. Ria Vanzieleghem een vraag stellen in de politieraad die betrekking heeft tot dit thema.

Ook in Roeselare is dit een actueel probleem, denken we maar aan de beelden van Keilegh aan het busstation, of aan het meisje die haar haren is afgeschoren op haar 17de verjaardag.  Van beide werden er beelden op facebook verspreid.

Met V&M Roeselare willen we meehelpen deze problematiek zichtbaar te maken.  We zullen de pers uitnodigen, en iedereen van de politieraad vragen een wit lintje te dragen. Waarom de politieraad? Cybercriminaliteit is een bevoegdheid van politie en justitie. 

Concreet:

  • Witte Lintjes Actie V&M Roeselare: 1 december 2016 om 20 uur
  • Plaats: Kwadestraat 159 – Roeselare

We spreken af om 19u30 zodat de pers de tijd heeft om een foto te nemen en zodat wij tijd hebben om onze witte lintjes te overhandigen aan de leden van de politieraad.