Bij een bezoek aan de huisarts moet een patiënt binnenkort enkel nog het remgeld van 4 euro betalen. Gedaan dus met plakkertjes kleven en doktersbriefjes naar de mutualiteiten brengen. Nathalie Muylle, CD&V-Kamerlid, dient hiervoor deze week een wetsvoorstel in. De nieuwe regeling zou automatisch toegepast worden voor alle patiënten die een elektronisch Globaal Medisch Dossier (eGMD) hebben bij hun huisarts.

Bij een bezoek aan de huisarts betalen patiënten op dit moment het volledig bedrag en krijgen ze nadien via hun mutualiteit dit bedrag terugbetaald, weliswaar verminderd met hun eigen aandeel. Dit noemt men het zogenaamde ‘remgeld’. Voor een gewoon doktersbezoek bedraagt het remgeld 6 euro, voor een patiënt met een globaal medisch dossier bij de huisarts is dat zelfs maar 4 euro.

“Uit cijfers van het Riziv blijkt dat in 2017 bijna 7 miljoen mensen een globaal medisch dossier bij de huisarts hebben afgesloten, goed voor zo’n 62% van alle Belgen.”, licht Muylle toe. De specialiste volksgezondheid van CD&V gaat verder: “Er bestaat dus nog een grote groep van patiënten die nog wat aanmoediging kunnen gebruiken om een GMD te openen. Eén van de incentives hierbij is het wegwerken van de financiële drempel bij een bezoek aan de huisarts door de uitbreiding van de derdebetalersregeling voor alle patiënten met een GMD beheerd door MyCareNet.”.

De grote meerwaarde van het globaal medisch dossier is dat de huisarts een totaalbeeld heeft van alle gezondheidsaspecten van de patiënt. “Dergelijk zorgvuldig bijgehouden totaalbeeld laat de huisarts toe om de zorg nog meer af te stemmen op de noden van de patiënt en zo de kwaliteit en de doeltreffendheid van de zorg als de veiligheid van de patiënt te verhogen.”, vindt de West-Vlaamse politica. De patiënt kan sinds kort op het digitaal platform via “Personal Health Viewer” zijn medische gegevens raadplegen, zeg maar een online vertaling van zijn of haar globaal medisch dossier.

“Door de laatste financiële drempels weg te werken, trachten we om het gebruik van het GMD te verbreden en verder te democratiseren.”, aldus Muylle.

Vandaag is er enkel een verplichte derdebetalersregeling voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming en bij het eenmalig openen en verlengen van een elektronisch globaal medisch dossier. Het wetsvoorstel wil dit nu uitbreiden naar alle raadplegingen van patiënten voor wie een GMD is afgesloten.

“Trouwe patiënten zullen dan niet langer het volledige bedrag moeten voorschieten en briefjes binnenbrengen. En ook de arts ondervindt voordelen. Die hoeft niet langer veel cash geld op zak te hebben, aangezien die via MyCareNet zijn vergoeding snel uitbetaald, rechtstreeks krijgt vanuit de ziekteverzekering. Een win-win voor arts en patiënt en vooral voor onze gezondheid.”, besluit Muylle. 

Krant De Morgen (26/06/2018): Voor 4 euro naar de huisarts

Krant Het Laatste Nieuws (26/06/2018): Eerst huisarts, daarna specialist

  • Gezondheid & welzijn