Sinds 15 mei zijn 25 moestuiniers op de wijk Wallemeers (in Roeselare) druk in de weer om met schop en spade hun perceel tot een smultuin van zelfgekweekte groeten en fruit om te toveren.

Volkstuinieren was tot voor kort in Roeselare nog niet ingeburgerd. Maar daar is dus verandering in gekomen. De stad begon in eerste instantie Wallemeers om te bouwen tot een groepstuin. In de Wallemeers bevinden zich al een buurthuis, speelplein en tennisvelden, maar achteraan ligt een braak stuk grond. Dat was ooit een voetbalpleintje. Daar is nu dus een groentetuin. Bij de opstart van deze volkstuin werd de hulp ingeschakeld vanTuinHier. De eerste volkstuin van de stad biedt ruimte aan 25 gebruikers. 

CD&V Roeselare steunt volop dit initiatief. Want naast het puur tuinieren is er natuurlijk ook het sociale aspect. Door het tuinieren worden contacten gelegd & de buurt versterkt. Volkstuintjes verbinden mensen met elkaar & met de buurt. 

Burgemeester Luc Martens : "We nemen ons bestuursakkoord ernstig: mensen samenbrengen, de band met de natuur versterken, de stad vergroeien... De volkstuintjes die we ter beschikking stellen kunnen daartoe bijdragen. Nu doen we alvast een eerste stap. Er volgen er nog". 

Op zondag 14 juni kan iedereen van 14 u. tot 17 u. kennis maken met deze volkstuinen in de Kasteeldreef.

Ook heel wat andere organisaties en verenigingen die allemaal rond een aspect van stadslandbouw en samen tuinieren werken zullen van de partij zijn. Zo kan je kennis maken met TuinHier, de kringloopkrachten, imkervereniging de Mandelbie, VELT, VABI, LETS, KiK,…

Onder het motto ‘Red de restjes’, krijgen bezoekers aan de keukencaravan verrassende hapjes voorgeschoteld. Vlaco-kok Inge tovert met voedselrestjes om te laten proeven hoe lekker die kunnen smaken. Samen met de hapjes worden ook huis-tuin- en keukentips voorgeschoteld.

Standen en workshops

  • TuinHier toont met fierheid haar samenwerking met de tuiniers en wat hun taak tot nog toe is geweest in de realisaties.
  • De nieuwe composthoek van de kringloopkrachten gaat open.
  • VELT Roeselare is aanwezig met een boekenstand.
  • De Mandelbie, de lokale imkervereniging, toont het nut van de inzet van bijen.
  • Burgerinitiatieven LETS en KiK komen hun project rond stadlandbouw aan het brede publiek tonen.
  • Je kan deelnemen aan de workshop Insectenhotel opvullen of Kiempopjes maken.
  • Je leert de verschillende aspecten van het kringlooptuinieren kennen.
  • De Keukencaravan met keukenprinses van Vlaco demonstreert hoe je restjes kunt redden.
  • En nog veel meer…

Meer info: DIPOD, Hoogleedsesteenweg 143, Roeselare. | dipod@roeselare.be

 

Lees ook : http://roeselare.cdenv.be/nieuws/roeselaarse-volkstuintjes-willen-mensen-verbinden-met-elkaar-met-de-buurt