De Vlaamse regering is rond met haar begroting voor 2016, en dan is het altijd uitkijken naar de maatregelen met een effect op de lokale besturen. We kregen ondertussen de bevestiging dat het Gemeentefonds -zoals beloofd- ook in 2016 met 3,5% zal groeien. Ook de beloofde compensatie voor de dividendverliezen door de vrijmaking van de energiesector blijft behouden.

Wat wel verdwijnt, is de vergoeding die de Vlaamse overheid betaalt aan de gemeenten voor de door haar toegekende korting op de onroerende voorheffing op materieel en outillage (machines). Voor Roeselare betekent dit een minder ontvangst van bijna 640.000 euro! Dat is geen peulschil. Hier komt de Vlaamse Regering onder impuls van Minister Turtelboom (Open VLD) en met het akkoord van Minister Homans (NV.A) éénzijdig en zonder voorafgaand overleg terug op vroegere engagementen.

Burgemeester Luc Martens : "In elk geval doorkruist deze Vlaamse besparing ons gemeentelijk meerjarenplan, en dreigt die ook de lokale investeringscapaciteit aan te tasten. Bovendien kan het toch niet dat de Vlaamse overheid verder belastingkortingen toekent, maar bij wijze van besparingen de factuur integraal door een aantal steden en gemeenten – ook dus door Roeselare – laat betalen".

CD&V Roeselare zal er alles aan doen opdat het stadsbestuur deze factuur van de Vlaamse Regering niet meteen naar de burgers zou doorschuiven.