Het woonzorgcentrum vraagt aan familie om 360-graden beelden te nemen van plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven de demente bejaarde. De beelden worden achteraf gemonteerd tot een film. Wie de Virtual Reality-bril achteraf opzet, waant zich in een ruimte van vroeger. Zo kan de bejaarde herinneringen ophalen.
De eerste testen zijn alvast geslaagd. De bewoners begonnen bij het zien van hun film uitvoerig te vertellen. De Hogeschool West-Vlaanderen zal nu ook onderzoeken welke therapeutische effecten de beelden kunnen hebben.
OCMW-Voorzitter Bart Wenes: "Voor dementerende senioren is het niet evident om terug te keren naar hun favoriete plekje uit hun jongere jaren, hoewel het hen wel zou helpen om herinneringen op te halen. Daar heeft het woonzorgcentrum Ter Berken in Roeselare iets op gevonden: senioren krijgen er met een virtual-realitybril toch het gevoel alsof ze terug in hun tuin of woonkamer staan. “Het kan voor familie een manier zijn om weer in contact te treden met vader of oma.”
“Kijk, daar.” Maria Boone (87) uit Roeselare wijst met haar vinger in de lucht en schudt met haar hoofd heftig van links naar rechts. De zware bril die ze draagt, 'teleporteert' haar naar haar eigen woonkamer, zelfs al zit ze in haar rolstoel in het rusthuis. De lattestoors (rolluiken, nvdr.) zijn nog altijd naar beneden. En daar, in de tuin, stonden vroeger appelbomen. Maar die zijn al lang weer weg nu.”
Maria mocht gisteren het nieuwe project testen dat haar woonzorgcentrum Ter Berken op poten heeft gezet. Het rusthuis schakelt familie van bewoners in om met een camera van 360 graden locaties te fotograferen die voor hen belangrijk waren. Kostprijs: zo'n 1.500 euro.
“Met de bril kunnen bewoners virtueel terugkeren naar de plaatsen waar ze graag waren”, zegt Karen Van den Bossche van Zorgbedrijf Roeselare. “Dat maakt herinneringen los die spontaan niet zouden terugkeren. Belangrijk, want zo kan de familie weer in contact geraken met een dementerende. We hebben al een testbewoner gehad die, toen hij zijn huis terugzag, begon over zijn vroegere buren of de garage die altijd zo'n rommelkot was, terwijl het anders moeilijker was een conversatie te voeren. Bovendien hebben die herinneringen een kalmerend effect.”
Voor het onderzoeksproject, dat tot in december wordt opgevolgd, werkt Ter Berken samen met de Hogeschool West-Vlaanderen. “Samen onderzoeken we het effect op het verwerkingsproces. Verhuizen naar een woonzorgcentrum is een ingrijpende gebeurtenis. Met de beelden kunnen nieuwe bewoners hun meest kostbare herinneringen meenemen.