De stad Roeselare verwelkomt nieuwe inwoners in coronatijden met een extra verwelkomingspakket en een persoonlijke brief. Dat heeft burgemeester Kris Declercq geantwoord op een vraag van CD&V-gemeenteraadslid Matthijs Samyn.

Tijdens de gemeenteraadszitting van 25 januari informeerde raadslid Samyn naar de aanpak van de verwelkoming van nieuwe inwoners in de stad tijdens de COVID-19-pandemie. “De Roeselarenaar heeft tijdens deze pandemie bewezen dat organiseren en ondernemen in het Roeselaarse bloed zit. Dit was te zien bij het stadsbestuur, maar ook bij de vele handelaars die niet bij de pakken bleven zitten en zich hebben heruitgevonden in deze moeilijke tijden.”

Matthijs Samyn vroeg of er in deze tijden een verwelkomingspakket met informatie over onze stad, eventueel kortingsbonnen of attenties van lokale handelaars of organisaties kunnen aangeboden worden aan de nieuwe inwoners. Een ander idee kan zijn om onze lokale handelaars, verenigingen, ARhus, De Spil en inwoners van RSL hier verder bij te betrekken om mee te denken en liefst mee te werken aan een warm welkom voor iedereen in onze stad. Een voorbeeld kan een stadsspel zijn, of een ‘nieuwe inwoners wandeling’ waar verbogen parels kunnen worden ontdekt, zoals velen reeds de stad herontdekten in het voorbije jaar.

Burgemeester Declercq repliceerde “In de huidige setting is het uiteraard niet mogelijk om de verwelkoming fysiek te organiseren. In normale omstandigheden krijgt een nieuwe inwoner een welkomstpakket met brochures en een onthaal op het stadhuis met een busrondrit door de stad. In coronatijden blijft het pakket bestaan. Daar er geen onthaalmoment is, is er een extra pakket met een persoonlijke welkomstbrief voorzien.”

Dit extra pakket bevat o.a. de onmisbare kaart #VANRSL, een handig overzicht van alle bezienswaardigheden, natuurgebieden, wandel- en fietsroutes en sportmogelijkheden. Ook aan de allerkleinsten werd gedacht met een leuke kleurplaat met verwijzing naar Zapper, een kruiswoordraadsel rond weetjes, locaties, tips in Roeselare en een bomenbon.
 

“In de tweede helft van december werd dit pakket reeds verstuurd naar 1.360 adressen. Dat zijn de nieuwe inwoners tussen 1 januari en 30 september 2020. We plannen een nieuwe verzending uit te sturen naar de nieuwe inwoners die tussen 1 oktober en 31 december 2020 in Roeselare kwamen wonen. Afhankelijk van de evolutie kan nagedacht worden hoe we inwoners fysiek coronaproof kunnen onthalen”, besluit burgemeester Declercq

Foto 1 ©Stefaan Beel: Raadslid Matthijs Samyn overhandigt het extra verwelkomingspakket aan Triene Vanhaverbeke die sedert mei 2020 na 23 jaar opnieuw inwoner is van Roeselare

 Foto 2 ©Matthijs Samyn: Overzicht van inhoud van het extra verwelkomingspakket.

  • Feesten en evenementenbeleid