De stad vraagt volgende week de bouwvergunning aan voor de eerste fase van de omvorming van de GLS-site tot locatie voor fuiven, jeugd en verenigingen. Er komen repetitieruimtes, ateliers, loodsen en de langverwachte fuifzalen. Alles rond een overdekt plein. Arne Vansteenkiste

Roeselare Er wordt al enige tijd verwezen naar de GLS-site als de toekomstige fuifzaal voor Roeselare. Het Trax-festival vindt er al plaats, maar nu zal de site uitgebouwd worden tot een plek voor jongeren en verenigingen. Het Gentse Architectenbureau Nero tekende in opdracht van de stad de plannen uit.

Het verhoogde platform en het opvallende dak blijven behouden, maar alle zijmuren gaan eruit, zodat er een overdekt plein ontstaat. Op dat verhoogd plein komen vier gebouwen: een jeugd- en ontmoetingsruimte met repetitielokalen voor verenigingen, een polyvalente fuifzaal, ateliers en een opslagruimte voor de stad. De vier modules worden opgebouwd uit glas en hout.

Volgend jaar bouwen

Volgende week vraagt de stad een bouwvergunning aan voor de eerste fase. 'Dat betekent dat we in 2014 kunnen beginnen bouwen', zegt schepen van Gebouwen Nathalie Muylle (CD&V). Eerst wordt er een kelder gebouwd met een kleine fuifzaal tot 250 personen en op de gelijkvloerse en eerste verdieping een cafetaria en vergader- en repetitielokalen voor muziek- of theaterverenigingen.

'De lokalen kunnen door mijn verenigingen gebruik worden, want we voorzien verschillende bergruimtes.' Dit deel van de GLS-site kost 1,2 miljoen euro. Zodra de kleine fuifzaal kaar is, gaat zaal Diezie dicht.

De grote fuifzaal tot 1.000 personen is uitgesteld omdat de GLS-site tot 2015 nog gebruikt wordt door ABX. Zodra het bedrijf weg is, wordt gestart met de bouw van die zaal. Het prijskaartje wordt op 1,5 miljoen euro geraamd. 'Zolang de zaal niet af is, blijven de Expohallen beschikbaar voor grote fuiven', zegt Muylle. Een timing voor de ateliers en de loodsen op de site is er nog niet.

Strenge geluidsnormen

De heringerichte site is naar de nieuwe stationsbuurt gericht. Een hellend vlak moet passanten van het station naar het plein lokken. Er komt ook een directe verbinding met de ondergrondse parking. Op de site zelf is maar weinig parking. Er komt een kiss & ride-zone en een fietsenstalling, bereikbaar via de fietserstunnel. Het geheel wordt omzoomd met groen. Vanuit de Beversesteenweg zal de site enkel toegankelijk zijn voor voetgangers.

De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren en er komen infoavonden. Schepen Nathalie Muylle zegt nu al dat de strengste geluidsnormen zullen gelden, de buurt hoeft niet te vrezen voor overlast.


overgenomen van nieuwsblad.be