Stad Roeselare stelde vandaag de vernieuwde afscheidsruimte voor vlakbij het kerkhof in de Groenestraat. Langs de Piljoenstraat is er ook een nieuwe parking ingericht.

Een uitvaart is een belangrijk onderdeel in het rouwproces van familie, vrienden en kennissen. Het organiseren van een uitvaartplechtigheid volgens de levensbeschouwing en de wensen van de overledene en zijn nabestaanden getuigt van respect en vormt het ultieme eerbetoon bij het afscheid nemen.

Vernieuwde afscheidsruimte

Een uitvaart is een belangrijk onderdeel in het rouwproces van familie, vrienden en kennissen. Het organiseren van een uitvaartplechtigheid volgens de levensbeschouwing en de wensen van de overledene en zijn nabestaanden getuigt van respect en vormt het ultieme eerbetoon bij het afscheid nemen.

Nabestaanden gaan steeds vaker op zoek naar een geschikte ruimte in de directe omgeving om afscheid te kunnen nemen van hun dierbare zonder zich te moeten verplaatsen naar de crematoria van Kortrijk en Brugge. Het voorbije jaar zijn bijna 50 uitvaarten gehouden in de aula die de Stad gratis ter beschikking stelt voor de uitvaart van overleden inwoners of personen die begraven, uitgestrooid of bijgezet worden op een Roeselaarse begraafplaats. Met de vernieuwde aula heeft de begraafplaats in de Groenestraat nu een ruimte waar plaats is voor 200 personen en die ingericht is met audiovisuele middelen om de uitvaart een persoonlijke toets te kunnen geven.

Er is nu ook een familieruimte waar de nabestaanden even kunnen samenkomen voor het begin van de uitvaart. We investeerden hiervoor in een salongedeelte zodat de familie zich in alle rust kan voorbereiden.

Voor de begeleiding van de uitvaart staat de Stad niet in. De uitvaartondernemer is hiervoor de aangewezen persoon; hij gaat samen met de nabestaanden op zoek naar een passende balans tussen tradities, rituelen en eigen invulling.

Nieuwe parking

In de Piljoenstraat werd een nieuwe parking met rechtstreekse toegang tot de begraafplaats ingericht. Van de 45 parkeerplaatsen zijn er 2 voor andersvaliden en 6 voor langere voertuigen of wagens met aanhangwagen. De toegangsweg werd in steenslag aangelegd omdat we al rekening houden met een toekomstige ontsluiting via een nog te ontwikkelen KMO-zone vanuit de Ieperstraat. De toegangsweg en parkeerzone wordt van de begraafplaats gescheiden door een ruime groenbuffer die in het najaar met bosgoed wordt aangeplant. De begraafplaats is te voet bereikbaar via verschillende doorsteken. De aanleg van de groene parking werd toegewezen aan de firma Olivier construct NV voor 21 7047,98 euro (incl. btw).

Mobiliteit op en rond de begraafplaats

Bijna de helft van de Roeselaarse graven bevindt zich op de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat. Rond Allerheiligen wordt deze plek druk met de wagen bezocht en zijn enkele verkeersmaatregelen nodig.

  • Van zaterdag 29 oktober tot en met dinsdag 1 november wordt in de Groenestraat tussen de gewestweg N32 en de Piljoenstraat eenrichtingsverkeer ingevoerd en mag niet worden geparkeerd aan de kant van de onpare huisnummers.

  • Van 30 oktober tot en met 1 november worden er bloemen te koop aangeboden

  • Mensen die moeilijk te been zijn, kunnen parkeren op parkeerplaatsen voor andersvaliden aan de ingang waar rolstoelen en transportkarretjes staan om te gebruiken tijdens het kerkhofbezoek. Op werkdagen tussen 10 en 11 uur kunnen personen met een mindervalidenkaart de begraafplaats met de wagen binnenrijden. Uitzonderlijk kan dat ook op 29, 30 en 31 oktober.

  • Er worden dit jaar op de stedelijke oude begraafplaats en de begraafplaatsen Groenestraat, Rumbeke en Beveren fietshavens voorzien. Dit zijn kleine fietsstallingen verspreid over het gehele terrein van de begraafplaatsen. Je kan tot dicht bij het grafveld fietsen en toch op een gepaste manier je fiets parkeren. Zo vermijd je de drukte en de parkeerproblemen maar ook de grote afstanden die te voet moeten afgelegd worden. 

Ingetogen Reveil op begraafplaats Groenestraat

Roeselare neemt deel aan het project Reveil, dat Allerheiligen nieuw leven wil inblazen door op 1 november de begraafplaats van zoveel mogelijk gemeentes onder te dompelen in een warme gloed van ingetogen muziek en lokale levensverhalen. Op de stedelijke begraafplaats Groenestraat brengen Viktor Puype en Clear Season een intieme set tussen 17 en 18 uur.

  • Viktor Puype is een jonge muzikale held uit Kortemark die school liep in de Broederschool en actief is in de Roeselaarse muziekschool. Viktor is actief in verschillende bands en heeft ook eigen werk in het West-Vlaams en het Engels. Hij komt enkele intieme nummers brengen op zijn gitaar.


  • Matthias Desmet is een singer-songwriter pur sang, al spreekt het optreden met een grotere bezetting hem enorm aan. Met Clear Season staat hij voor gevoelige popmuziek gekenmerkt door Desmets melancholische stem, ronde melodieën en poëtische teksten. Referenties zijn de vroege Coldplay, Bon Iver, Jeff Buckley, Jamie Cullum... 

Begin februari werd Clear Season met de single 'Don't Take Too Long' nog gebombardeerd tot de Nieuwe Lichting 2016 van Studio Brussel. 

Veel mensen hebben er behoefte aan om op Allerheiligen meer te doen dan een chrysant neer te leggen. Het project Reveil geeft hier een antwoord op. Onder initiatief van de muziekgroep Zinger ging Reveil van start in 2014 naar aanleiding van het overlijden van enkele jonge dorpsgenoten in Deerlijk. De reacties waren hartverwarmend positief. Op 1 november doorbreekt Reveil rond zonsondergang de stilte op zo veel mogelijk begraafplaatsen met intieme nummers en lokale verhalen.

Op 1 november 2016 gaat Reveil voor de derde keer door met herinneringen, verhalen, muziek en lichtjes op meer dan 50 begraafplaatsen in Vlaanderen. Omdat op sommige graven geen bloem ligt. En omdat zoveel herinneringen te mooi zijn om te vergeten.

Herdenkingen Allerheiligen

Naar jaarlijkse gewoonte is er op de oude stedelijke begraafplaats een huldebetoon aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen en aan alle overledenen van de stad Roeselare. Vanaf 10.30 u. vormen de deelnemers aan de plechtigheid op het Polenplein een stoet die om 11 u. vertrekt en via de Noordstraat, de Albrecht Rodenbachstraat, de Diksmuidsesteenweg en de Groenestraat de oude stedelijke begraafplaats bereikt.

Afgevaardigden van het stadsbestuur, de vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen en de leerlingen van de stedelijke basisscholen leggen er bloemen neer bij het gedenkteken van de Roeselaarse gesneuvelden. De Koninklijke Stadsharmonie luistert de plechtigheid op met gepaste muziek.