Tijdens de zomer zamelt het stadsbestuur op het recyclagepark taxussnoeisel in ten voordele van Kom op tegen Kanker. Het snoeisel van de taxushaag (Taxus baccata) bevat de chemische stof baccatine. Deze kan worden verwerkt in geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker. Maar voor 1 kilo baccatine is meer dan 12 ton snoeisel nodig. Dat is een hele hoop.

Help deze hoop te vergroten en breng tussen 15 juni en 15 september je taxussnoeisel gratis naar het containerpark. Je levert hiermee grondstof die effectief verwerkt wordt tot medicijnen en bovendien wordt per kubieke meter taxussnoeisel 40 euro geschonken aan Kom op tegen Kanker.

Het taxussnoeisel moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden om het te kunnen verwerken:

Jong
Enkel het éénjarig snoeisel (takken tot 30 cm) van de Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoeigroen afkomstig is van hagen die jaarlijks worden gesnoeid.

Vers
Het snoeigroen moet zo snel mogelijk gedroogd worden, anders wordt het waardeloos. Breng je taxussnoeisel dus binnen de 24 uur naar het containerpark. Zorg ervoor dat het snoeisel niet begint te broeien.

Zuiver
Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos en kan niet worden gebruikt.

Droog
Het taxussnoeisel moet droog zijn. Snoei je taxushaag dus alleen bij droog weer.
Je kunt het snoeisel los of in eigen zakken aanbrengen op het gemeentelijke containerpark. Om de inzameling gemakkelijker te maken, kan je  daar ook gratis zakken krijgen (zolang de voorraad strekt).