Om de verkeersveiligheid van de fietsende leerlingen te verbeteren, geeft het West-Vlaamse provinciebestuur bij de start van het schooljaar een nieuwe reeks schoolfietsroutekaarten uit.

Ook voor Roeselare werd nu een nieuwe schoolfietsroutekaart gemaakt.

Iedere leerling die veilig kan fietsen naar school is een auto minder nodig aan de schoolpoort.

Schepen van mobiliteit Griet Coppé is alvast enthousiast: "Een half jaar lang werd aan de schoolfietsroutekaart gewerkt samen met de schooldirecties secundair onderwijs. Leerlingen eerste jaar secundair krijgen deze kaart om de veiligste fietsroute van en naar school te vinden".

Griet Coppé vervolgt: "Als ouders hen mee stimuleren om te fietsen langs veilige fietspaden zullen op de spits ook minder auto's het stadscentrum binnenkomen. Een leerling meer op de fiets is meestal een auto minder aan de schoolpoort. Dit kan het verschil maken! Voorwaarde hiervoor is een veilige fietsroute. De veiligste routes werden daarom op kaart gezet".

Veilig terug naar school

Burgemeester Luc Martens : "Om de veiligheid rond de schoolpoorten te bevorderen, wordt vanaf 1 september, opnieuw verhoogd verkeerstoezicht gehouden aan de Roeselaarse scholen op het moment dat de school begint of eindigt. Want "Veilig terug naar school" : dat is een zaak van iedereen !"

Bijzondere aandacht bij het verkeerstoezicht wordt gegeven aan:

  • Alle vormen van hinderlijk parkeren in schoolomgevingen
  • Snelheid in de schoolomgeving : respecteer zéker de Zone 30
  • Onaangepast rijgedrag in de schoolomgeving

CD&V Roeselare plaatste op diverse plaatsen in de stad borden met de oproep "Graag samen Traag" . Om zo de schoolgaande jeugd "Veilig terug naar School" te loodsen.

Provincie West-Vlaanderen zet in op veilige schoolfietsroutes

Klik hier om de presentatie over de schoolfietsroutekaart te bekijken

Naast de fietsroutekaart voor Roeselare maakte provincie ook nieuwe schoolfietsroutekaarten gemaakt voor De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne. De schoolfietsroutekaarten van Beernem, Gistel, Kortemark, Kuurne, Lendelede, Menen, Poperinge, Zedelgem en Zwevegem werden herwerkt. In totaal werden er nu al voor 29 West-Vlaamse gemeenten schoolfietsroutekaarten uitgewerkt.

Deze kaarten bevatten plannetjes met daarop de meest aangewezen fietsroutes en een aantal concrete tips (over openslaande portieren, dode hoek vrachtwagens enz.) voor een veilige fietsrit van en naar school. Ook enkele nuttige plaatsen, zoals het sportterrein, de bibliotheek of het gemeentehuis werden op de kaarten aangeduid.

De routes worden ook toegelicht aan de hand van aandachtspunten, foto's, satelietbeelden en nog veel meer. Zelfs buslijnen en -haltes zijn erin verwerkt. Alle kaarten, en de bijhorende link, worden de komende dagen verdeeld onder de scholen.

In elk van deze gemeenten werkte een werkgroep met vertegenwoordigers uit de secundaire scholen, de gemeente, de politie en de Provincie de schoolfietsroutes uit.

Voor leerlingen van eerste graad secundair onderwijs

De kaarten willen het gebruik van de fiets aanmoedigen en zijn bedoeld voor de leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs. Deze leerlingen zijn net overgestapt naar de secundaire school en gaan in vele gevallen voor het eerst met de fiets naar school. De kaarten hebben bovendien een educatieve maarwaarde, ze kunnen ook in een klasgesprek over verkeersveiligheid of mobiliteit of in een les over kaartlezen aan bod komen.

Waar te verkrijgen?

De fietsroutekaarten worden gratis verdeeld via de secundaire scholen en zijn ook te downloaden via de website www.west-vlaanderen.be/schoolfietsroutekaarten.

Nieuwe online tool

De Provincie stelt alle schoolfietsroutekaarten voortaan ook online ter beschikking via www.west-vlaanderen.be/schoolfietsroutekaarten. De online tool biedt extra mogelijkheden ten opzichte van de papieren versie, zo zijn updates sneller mogelijk en kan de gebruiker inzoomen tot op het gewenste niveau dankzij integratie met Google Streetview.

Naast de meest aangewezen fietsroutes kunnen leerlingen ook de bus- en tramroutes online raadplegen. Alle aandachtspunten en foto's van de papieren schoolfietsroutekaarten werden overgenomen.

Schoolfietsroutekaarten voor 29 West-Vlaamse gemeenten

Het provinciebestuur maakte reeds voor 29 West-Vlaamse gemeenten (Anzegem, Avelgem, Beernem, Blankenberge, De Panne, Diksmuide, Gistel, Harelbeke, Ieper, Izegem, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Lichtervelde, Menen, Nieuwpoort, Oostende, Poperinge, Roeselare, Tielt, Torhout, Veurne, Waregem, Wevelgem, Zedelgem en Zwevegem) een dergelijke kaart op.

Nog een herwerking voor 8 West-Vlaame gemeenten

Tijdens het komende schooljaar komt er een herwerkte uitgave voor de gemeenten Avelgem, Blankenberge, Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Tielt, Torhout en Waregem.

 

Meer info ? www.west-vlaanderen.be/schoolfietsroutekaarten

 

Overzicht Volgende gemeenten hebben al een schoolfietsroutekaart 

(klik op de gemeentenaam om de schoolfietsroutekaart te bekijken):