De stad Roeselare wil de wielerpiste uitbouwen als volwaardige toeristische trekpleister, in het verlengde van het vernieuwde wielermuseum. Daarom zal er bij de piste nu ook nog een onthaalgebouw worden opgetrokken. Er wordt ook gedacht aan het organiseren van pistemeetings. Een nieuwe vzw onder leiding van Fangio Hoorelbeke moet een en ander nu op de sporen zetten.

De stad Roeselare kent een subsidie van 100.000 euro toe aan vzw Wielerpiste Defraeye-Sercu om de gelijknamige piste in de Kwadestraat te kopen. Die raakte eind vorig jaar in het slop. In de toekomst worden toeristische uitjes, teambuildings en combitickets voor het museum én de baan ook mogelijk.

Eind vorig jaar was de toekomst van wielerpiste Defraeye-Sercu, opgericht na WOI door tourwinnaar Odiel Defraeye en in 2012 gerestaureerd, nog onduidelijk. Vzw W.O.C. Wielerpiste Defraeye-Sercu, die er wedstrijden organiseerde had immers de handdoek in de ring gegooid. Nu willen Stad Roeselare en nieuwe vzw Wielerpiste Defraeye-Sercu, bestaande uit een afvaardiging van het MSKA die met directeur Fangio Hoorelbeke de voorzitter levert, Jonge Renners Roeselare en Cycling West-Vlaanderen er een nieuwe wind laten waaien.

De Stad geeft de vzw een investeringssubsidie van 100.000 euro om de piste te kopen.

Erfpacht

"De eigenaar wil verkopen en wij zien een kans om een 'WieMu-outdoor' te realiseren", zegt sportschepen José Debels (CD&V). "Maar restauratiepremies beletten dat die aan een derde partij verkocht kan worden. De vzw kan als huidige erfpachter wel eigenaar worden. Als de vzw ooit stopt, of de piste wil verkopen, kunnen wij die als eerste kopen voor een symbolische euro."

WieMu-satelliet

Maandag stemt de gemeenteraad over een samenwerkingsovereenkomst tussen de Stad en de vzw. De stad engageert zich om, als ons subsidiedossier bij Toerisme Vlaanderen of de Provincie goedgekeurd wordt, een onthaal- en belevingspunt te bouwen aan de Kwadestraat 13".

Schepen van Toerisme Dirk Lievens: "We willen er focussen op het verhaal van de piste en het métier van de pistier en zo van de piste een echte satelliet van het vernieuwde WieMu maken. We maken ook werk van toeristische arrangementen, combitickets, stellen de piste open voor teambuildings en gaan sterk inzetten op promotie."

De vzw Wielerpiste Defraeye-Sercu verbindt zich er toe de piste minstens 10 jaar te exploiteren. Zij ontfermen zich over het sportieve luik van de piste dat ze gaan stimuleren en promoten.  Ook gaan ze opleidingen voor jonge renners organiseren, staan ze in voor de reservaties van de piste, verzorgen ze de permanentie en doen ze het onderhoud en het herstel.