Minder dan een week na de aankondiging door Juncker in zijn State of the Union, komt de Commissie met het nieuwe voorstel over het afschaffen van meerkosten voor bellen en surfen in het buitenland.

Vanaf 15 juni 2017 worden ‘roamingkosten’ helemaal en zonder uitzondering afgeschaft.

Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V): "Eindelijk toont de Commissie wat ballen. Het eerdere voorstel om gratis roaming te beperken tot 90 dagen viel hier in het Parlement op een koude steen. Voor jongeren zijn dergelijke extra kosten op een basisrecht als bellen en surfen een relict uit de vorige eeuw. Hoe leg je aan een student op Erasmus uit dat hij of zij slechts drie maanden per academiejaar kostenloos zou mogen roamen? Gelukkig is de Commissie op haar stappen teruggekeerd. Een uitstekende beslissing.”

Dat de operatoren bescherming vroegen én kregen tegen misbruik vindt Vandenkendelaere maar logisch: “ Het kan niet de bedoeling zijn om goedkopere abonnementen in pakweg Roemenië aan te schaffen om dan in het land waar je werkelijk woont te gebruiken. De operatoren zullen kunnen ingrijpen. Is je bel- of internetverkeer in je thuisland verwaarloosbaar terwijl je massa’s roamt, dan zul je daarvan eerst door de operatoren op de hoogte worden gebracht. In geval van misbruik wordt een meerkost in rekening gebracht.”

De laatste horde dien nog moet worden genomen is de definitieve goedkeuring van de lidstaten in de Europese Raad. Verwacht wordt dat dit vlot zal gebeuren.

Vanaf 30 april 2016 bedraagt de maximale meerkost voor het mobiel bellen maximum 5 eurocent per minuut, per sms 2 eurocent en per megabyte mobiele data 5 eurocent. Dat is zo'n vier keer goedkoper dan vandaag.

Vanaf 15 juni 2017 worden de roamingkosten dan definitief afgeschaft.