Na een onderhandelingssessie van 12 uur hebben het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord bereikt over de eenmaking van de Europese telecommarkt.

Vanaf 15 juni 2017 worden de roamingkosten voor mobiele telefonie en internetgebruik in de hele EU afgeschaft.

 

Europees akkoord over afschaffing roamingkosten binnen EU

Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V): "Ik ben heel blij dat er nog relatief vlug een akkoord uit de bus is gekomen. Zeker nadat de telecomministers aanvankelijk erg op de rem stonden - onder de druk van de telecomoperatoren. Een onmiddellijke afschaffing komt er niet, en dat blijft jammer. Ik kan me echter vinden in de trapsgewijze aanpak van het akkoord: een significante prijsverlaging vanaf volgende zomer en een definitieve afschaffing in juni 2017. Als gsm-gebruiker in het buitenland is het nog even op de tanden bijten, maar dan wordt bellen in de EU ons echt gemakkelijk gemaakt".

"Een van de knelpunten bleek het mogelijke misbruik van de afschaffing waardoor consumenten in het buitenland goedkopere abonnementen of pakketten zouden aankopen voor permanent binnenlands gebruik. Daar hebben de onderhandelaars een mouw aan gepast met een zogenaamde 'fair use policy' die het gebruik van roamingdiensten voor andere doeleinden dan het tijdelijk gebruik tijdens het reizen verhindert. Daarnaast worden garanties ingebouwd waardoor de operatoren hun meerkosten niet kunnen doorrekenen aan de consument."

Europarlementslid Ivo Belet (CD&V): "1 op 2 Europeanen beperkt het gsm-gebruik in het buitenland drastisch, beducht voor astronomische facturen bij thuiskomst. 9 op de 10 stopt zelfs helemaal met het gebruik van het internet op zijn of haar smartphone. De afschaffing van roamingkosten is niet alleen goed voor de doorsneegebruiker, maar ook de telecomsector heeft baat bij de groei-impuls van een vlotter en uitgebreider telecomverkeer. Binnen een eengemaakt digitaal Europa is er geen plaats voor roamingtarieven."

Vanaf 15 juni 2017 worden de roamingkosten definitief afgeschaft

Vanaf 30 april 2016 zal de maximale meerkost voor mobiel bellen maximum 5 eurocent per minuut mogen bedragen, per sms 2 eurocent en per megabyte mobiele data 5 eurocent. Vanaf 15 juni 2017 worden de roamingkosten dan definitief afgeschaft.Nieuw is ook dat netneutraliteit bij Europese wet wordt vastgelegd: providers moeten alle internetverkeer op dezelfde manier behandelen en mogen data slechts onder strikte voorwaarden met voorrang dan wel met vertraging behandelen.