Tom Vandenkendelaere volgt in november Marianne Thyssen op als lid van het Europees Parlement. CD&V Roeselare is meteen op elk niveau vertegenwoordigd: zowel in het Vlaamse, Federale als in het Europese Parlement. Uniek in de Roeselaarse politieke geschiedenis!

Tom maakte met plezier tijd voor een web-interview met zijn thuisbasis. Toen we hem aanspraken als ‘parlementslid’ maakte Tom meteen duidelijk dat hij voor zijn stadsgenoten nog steeds ‘Tom’ is en blijft. Lees hier het eerste interview met “ons kersvers Europarlementslid”

REDACTIE:  AFGELOPEN DONDERDAG WERD BEKEND DAT MARIANNE THYSSEN DE NIEUWE EUROCOMMISSARIS WORDT VOOR ONS LAND. JIJ WORDT HAAR OPVOLGER IN HET EUROPEES PARLEMENT. EENS GOED IN JE ARMEN GEKNEPEN TOEN JE PLOTS WAKKER WERD ALS EUROPARLEMENTSLID?

Tom Vandenkendelaere: “Er was al een tijdje sprake dat Marianne Thyssen ons land zou vertegenwoordigen in de Europese Commissie . Maar ook Didier Reynders was kandidaat. Het was dus afwachten wat er in de nacht van woensdag op donderdag zou beslist worden door de regeringsonderhandelaars. Het werd meteen één van de spannendste nachten uit mijn leven.  Echt goed geslapen heb ik niet met de gsm vlak naast me…  Want voorzitter Wouter Beke had me beloofd een smsje te sturen, zodra er een beslissing was gevallen”.

REDACTIE: ROND 8 UUR 45  KWAM DAN HET VERLOSSENDE NIEUWS ?

Tom Vandenkendelaere: “Om 8 uur 45 kreeg mijn gsm het hard te verduren: In enkele minuten tijd werd een lawine aan emails, smsjes & social-mediaberichten op mijn gsm losgelaten.  De knoop was doorgehakt: Marianne werd eurocommissaris & ik haar opvolger als Europees Parlementslid.

Eerst heb ik mijn familie op de hoogte gebracht & daarna zonderde ik me even af om kort na te denken welke klemtonen ik in mijn communicatie met de pers zou leggen”.

REDACTIE: WANT OP DAT MOMENT WIL IEDEREEN NATUURLIJK OOK VAN JOU EEN EERSTE REACTIE HOREN.

Tom Vandenkendelaere:  “Het ging inderdaad allemaal erg vlug. Om 11 uur 30 was er in de Wetstraat een persconferentie voorzien. Ik maakte me klaar daarheen te trekken toen WTV al aan de lijn hing. Zij stuurden meteen een ploeg voor een interview & daarna ging het richting Brussel.  Daar aangekomen heb ik eerst Marianne Thyssen proficiat gewenst. Drie uur lang werd ik daarna van hot naar her gesleept voor interviews & felicitaties allerhande”.

REDACTIE: CD&V HEEFT EEN TRADITIE VAN EUROPESE CHRISTENDEMOCRATEN DIE IN EUROPA HET VERSCHIL MAAKTEN: ZOALS JEAN-LUC DEHAENE, HERMAN VAN ROMPUY, WILFRIED MARTENS, LEO TINDEMANS & NU OOK MARIANNE THYSSEN.  JE MAG NU MARIANNE THYSSEN OPVOLGEN IN HET EUROPEES PARLEMENT. GEEN MAKKELIJKE OPGAVE…

Tom Vandenkendelaere: “Het wordt inderdaad geen makkelijke opgave om in die voetsporen te treden. Ik ga in de komende maanden eerst hard studeren om me in te werken in de vele dossiers die Marianne opvolgde. Als opvolger zetel ik immers de komende 2 & 1/2 jaar ook in die commissies waar Marianne in zetelde: Ik word zo lid van de erg belangrijke Commissie Economische en Monetaire Zaken en ben ik plaatsvervanger in de Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid. Een dikke kluif waar ik mijn tanden poog in te zetten.  Gelukkig liet Marianne al weten dat ik op haar expertise & medewerking terzake beroep kan doen”.

Redactie : ALS WEST-VLAMING BEN JE  NAUW VERWANT MET THEMA’S ALS GRENSOVERSCHRIJDENDE SAMENWERKING  & LANDBOUW. TIJDENS DE CAMPAGNE FOCUSTE JE OOK OP ERASMUS & ONDERWIJS. KRIJGEN DEZE THEMA’S OOK JOUW AANDACHT?

Tom Vandenkendelaere: Naast het werk in de commissies zal ik deze zaken vanuit de plenaire vergadering zeker mee opvolgen.  Wees gerust: ik zal mijn eigen streek & de jongeren verder nauw aan het hart dragen.

REDACTIE: HET IS 19 JAAR GELEDEN EEN JONGCD&V-VOORZITTER EEN PARLEMENTAIR MANDAAT BEHAALT. BEST OPVALLEND…

Tom Vandenkendelaere: “Het is inderdaad van 1995 geleden dat toenmalig jongerenvoorzitter Ludwig Caluwé zijn functie als jongerenvoorzitter inruilde voor een parlementszetel. Dat het nu opnieuw gebeurt, is echter geen toeval. Bij de jongste verkiezingen bekleedde JONGCD&V op alle kieslijsten ‘plaatsen met perspectief’.  Met resultaat: want in het Vlaams parlement zitten nu 6 jonge CD&V-ers, in het Federale parlement zitten straks misschien 3 jonge christendemocraten.

REDACTIE: JE KOMT ALS JONGE KEREL TERECHT IN EUROPEES PARLEMENTSLID. WAARAAN ZULLEN WE DIT MERKEN ?

Tom Vandenkendelaere: “Als jongere zal ik zeker ook mijn accenten leggen. Zeker daar waar het gaat over communiceren. Ik wil niet spreken in ‘Wetstraatees’, maar in gewone mensentaal. Via de sociale media wil ik zeker ook in dialoog gaan over de Europese beslissingen die ieder van ons aanbelangen. Ik wil goede contacten levendig houden met mijn natuurlijk biotopen: de jongeren en mijn eigen stad & streek rond Roeselare”.

REDACTIE: ALS VOORZITTER VAN JONGCD&V WAS JE OOK NAUW BETROKKEN BIJ HET VERNIEUWINGSTRAJECT “INNESTO” DAT WOUTER BEKE VORIG JAAR LANCEERDE. JONGEREN LIJKEN INDERDAAD ECHTE KANSEN TE KRIJGEN BINNEN DE PARTIJ.

Tom Vandenkendelaere:  “Wouter Beke heeft iedereen binnen de partij betrokken bij de operatie “Innesto”. Ook op onze Roeselaarse denkdag debatteerden wij mee. Tijdens het tweedaags congres van vorig jaar heb ik samen met JONGCD&V volop meegewerkt aan het inhoudelijk verhaal van onze partij. Dit resulteerde in een stevige congrestekst die de bakens uitzet voor de toekomst van ons land.

Wouter vertaalde het vernieuwingsproject bij de verkiezingen in mei jongstleden door jongeren op cruciale plaatsen op de lijst te plaatsen. Mede hierdoor kan ik nu naar het Europees Parlement".

REDACTIE: ONZE CD&V-AFDELING  & EIGENLIJK DE HELE STAD  IS ERG TROTS OP JOU. IS JOUW NIEUWE MANDAAT OOK EEN GOEDE ZAAK VOOR ROESELARE ?

Tom Vandenkendelaere: “Het Europese niveau heeft in veel lokale zaken een vinger in de pap. Zo kan de nieuwbouw van AZ-Delta-ziekenhuis op Europese steun rekenen, net als het huis van de Voeding. Natuurlijk is het een voordeel om als stad een rechtstreeks aanspreekpunt te hebben in Europa. Ik zal pogen om samen met het stadsbestuur aan onze stad Europese uitstraling te geven”.

REDACTIE: EEN LAATSTE VRAAGJE TOM : BLIJF JE IN ROESELARE WONEN ?

Tom Vandenkendelaere: “Ik ben een échte Roeselarenaar.  Ik woon & verblijf hier heel graag. Wees gerust: ik wil hier blijven wonen!  Door mijn studies & mijn job als nationaal voorzitter van JONGCD&V vertoefde ik de afgelopen jaren vrij veel in de hoofdstad. Maar de echte quality-time vind ik nog steeds in eigen stad terug: niets mooier dan met vrienden een pintje te drinken in de Cirque, tijdens de vakantie op dinsdag op de Markt te wandelen of om met de vrienden samen te sporten in Roeselare.  Ik zal mijn agenda goed proberen te bewaken zodat er genoeg tijd rest om in Roeselare te vertoeven. De vinger aan de pols houden doe je best tussen de mensen”.

REDACTIE: DAN MAKEN WE BINNENKORT GRAAG AFSPRAAK IN DE CIRQUE VOOR EEN EUROPEES VAT VAN TOM ! :-)


meer info over Tom : www.eutom.eu