Nog tot 6 mei kan je op zeven locaties in Roeselare een opmerkelijke verzameling werken zien van internationale, nationale en lokale video- en multimediakunstenaars. "Time can Tell" wil de magie van het bewegend beeld tonen. Deze tentoonstelling vertrekt van de veranderende kracht van beelden en daagt de kijker uit om tijd te nemen en te blijven kijken.

Een uitgebreid randprogramma met filmvoorstellingen, rondleidingen en workshops versterken de focus op de video- en multimediale kunst. Time can Tell is een realisatie van de Directeurswoning in samenwerking met stad Roeselare, de Spil, Argos Centrum voor Kunst en Media, het HISK en HOWEST/ DEVINE.

Schepen van Cultuur Dirk Lievens : "Via een traject kan je op zeven locaties in de stad kennismaken met werk van 18 internationaal erkende kunstenaars zoals Johan Grimonprez, David Claerbout, Vanessa Beecroft, Michel Auder, Regina José Galindo, Cao Fei en Wim Cuyvers..Daarnaast biedt Time can Tell ook kansen aan jong en veelbelovend Vlaams talent. Zo creëerde Cultureel Ambassadeur voor Roeselare Alex Verhaest speciaal een nieuw werk voor het ambitieus videoparcours".

In De Directeurswoning staat de toekomstige generatie videoartiesten. Daar zie je onder andere werk van de Roeselaarse Justine Cappelle.Twee privécollecties en videowerk van vijftien jonge kunstenaars brengen de komende maanden over een parcours van 3,2 kilometer Roeselare tot leven. Wie ooit The Green Line volgde in de binnenstad weet waar hij of zij zich mag aan verwachten. In het Klein Seminarie, in de bunker, de voormalige bib De Vriendschap en de O.L.-Vrouwkerk op Krottegem, op het Stationsplein en in galerij Ne9enpuntne9en is een staalkaart te zien van wat videokunst is. Wat jonge Vlaamse kunstenaars in dit medium zien, is dan weer verzameld in De Directeurswoning.

Aan de tentoonstelling doen ook enkele kunstenaars mee met Roeselaarse roots. Johan Grimonprez (°62) is ondertussen een naam in het genre en verdeelt zijn artistieke tijd tussen Brussel en New York. Alex Verhaest (°85) combineert in haar interactieve installaties beelden, technologie en film. Ook de jongste generatie filmmakers is aanwezig met onder andere de Roeselaarse Justine Cappelle.

Het volledige traject van Time can Tell is 3,2 kilometer lang en neemt ongeveer tweeënhalf uur in beslag. De toegang is gratis. Alle locaties zijn telkens open van woensdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur, uitgezonderd de Onze-Lieve-Vrouwekerk, die vrijdag open is tot 17 uur. 

Naast de expo in de stad is er ook heel wat randanimatie met workshops, debat, film en rondleidingen. 

Meer informatie vind je in deze brochure

Alle info op www.dedirecteurswoning.be 
of via #timecantell en facebook timecantell.

Parcours

Je kan de kaart groter bekijken via de knop rechts bovenaan.

BYOB RSL | 24 maart | Workshop Tagtool

Bring Your Own Beamer' is een pop-up tentoonstelling waarbij elke creatieveling zijn/haar werk via projectie komt voorstellen.
Het populaire concept vond in 2010 een eerste keer plaats in Berlijn en werd sindsdien wereldwijd talloze keren herhaald.

In teken van de internationale expo 'Time Can Tell' vindt nu ook in Roeselare een BYOB plaats.

De tentoonstelling is geschikt voor alle leeftijden. Toegang is gratis en inschrijven is niet nodig.

Tijdens BYOB RSL krijg je gratis de kans om deel te nemen aan een workshop 'Lightpainting'. Alexander Stragier, Cultureel Ambassadeur van Roeselare, leert je hoe je zelf kan schilderen met licht en je creaties tot leven kan laten komen op de muren. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen hier vrij aan deelnemen.

 

De locaties

Het volledige traject van Time can Tell is 3,2 km lang. De toegang is gratis.  Duur volledig traject: minimum 2.30 u.

Alle locaties zijn telkens open van woensdag t.e.m. zondag van 14 u. tot 18 u.  Uitzondering: de O.L.-Vrouwekerk is op vrijdag open tot 17 u.

1. De Directeurswoning | Hendrik Consciencestraat 10

  • Meggy Rustamova - Light Displacement (2017): fotografische geluidsinstallatie
  • Lawrence Abu Hamdan - Rubber Coated Steel; Earshot (2016): video
  • Twee video's performances woning Espeel - Vandenbroucke

2. Klein Seminarie | Zuidstraat 25 - 27

3. De Bunker | Sint-Hubrechtsstraat 51

4. De Vriendschap | O.L.-Vrouwemarkt 30

  • Cao Fei - Live in RMB City (2009): video
  • David Claerbout - Travel (1996-2013): video, HD Animatie
  • Peter Weibel - Venus im Pelz (2003): video
  • Uri Tzaig - Master Lucas (2001): video geprojecteerd op loden plaat
  • Douglas Gordon - Black & White (Babylon) (1996): 2-kanaals videoprojectie in loop

5. O.L.-Vrouwekerk | Sint-Hubrechtsstraat 33

6. Stationsplein

7. Galerij Ne9enpuntne9en | Sint-Amandsstraat 47

Meer informatie vind je in de brochure

 
  • Cultuur