Vandaag ontvingen we goed nieuws over het Roeselaarse zwembaddossier vanuit de Vlaamse Regering: de stad ontvangt 888.000 euro voor de bouw van het sportbad.

Schepen Nathalie Muylle reageert bijzonder tevreden: "We hadden een erg sterk dossier ingediend dat voldeed aan alle criteria. Ik ben dan erg gelukkig met de toegekende subsidie van 888.000 euro. De Roeselarenaar zal in de zomer van volgend jaar reeds volop kunnen uitleven in het nieuw te bouwen zwembadcomplex op site Schiervelde".

Stad Roeselare diende in december 2016, samen met de gemeenten Meulebeke, Ledegem, Staden, Hooglede, Izegem, een subsidieaanvraag in bij Sport Vlaanderen. De subsidieaanvragen werd beoordeeld op basis van diverse criteria: visie, kwaliteit van de (intergemeentelijke) samenwerking en toegankelijkheid.  Roeselare scoorde erg goed voor àlle criteria.

Nathalie Muylle: "Amper een half jaar na onze subsidieaanvraag kregen we vandaag het goede nieuws dat we een subsidie van 888.000 euro krijgen voor het nieuwe bovenlokale zwembad op site Schiervelde. We zijn ook erg gelukkig dat Roeselare kon rekenen op de steun van VIce-premier Hilde Crevits bij de realisatie van het zwembaddossier. Het nieuwe zwembad wordt een parel voor elke sportieve inwoner van midden-West-Vlaanderen"!

Maak kennis met nieuwe zwembad in onderstaand filmpje:Het schepencollege koos uit diverse voorstellen om samen te werken met de groep Sportoase en zette hiervoor het licht op groen op 12 juli 2016. Het voorstel omvat een breed palet aan voorzieningen voor diverse gebruikers. Het het nieuwe zwembad zal iedereen kunnen bekoren. De gemeenteraad keurde de overeenkomst met Groep Sportoase NV goed op 19 september 2016.

Een zwembad voor sporters & duikers

Het sportcomplex zal bestaan uit een uitgebreid zwemgedeelte met een sportbad van 25 op 21 meter met 8 competitiebanen (uitbreidbaar tot 10 oefenbanen), aangepast voor (school)zwemmen, waterpolo en duiken (conform FINA ). Er worden telkens 2 banen permanent ter beschikking gesteld voor de baantjeszwemmers.

In de Gemeenteraad van 24 april 2017 werd beslist om de diepte van het sportief zwembad uit te breiden naar 1,80 m over de hele lengte door te voorzien in een beweegbare bodem die instelbaar is vanaf een diepte van 1,35 m.  Langs een breedte is het mogelijk om duikoefeningen uit te voeren tot op een diepte van 3,5 m.

Er zal een springplank van 1 m en een duiktoren van 3 m als sportief element toegevoegd worden.  Andere sporten behoren ook tot de mogelijkheden: synchroon zwemmen, droogtraining, … Het instructiebad van 8 op 12,5 m met beweegbare bodem (tot een diepte van 1,5 m) en voorzien van licht- en geluidseffecten is ideaal voor zwem- en groepslessen.  Het instructiebad kan ook ingezet worden als in- en uitzwembadainingen op perron, schoonspringen, stockage kajaksport, …

Spetterend zwemplezier en maximaal genieten

Het recreatieve gedeelte bestaat uit een recreatiebad met golfslaginstallatie, een wilde kreek van 60 m om te glijden in water met stroomversnellingen. Het is de eerste keer dat Sportoase de wilde kreek integreert in haar zwembaden.  En wie tot rust wil komen, kan dit in de wellnesszone met onder andere nekdouches, massagestralen, zoutblokkensauna en stoombad.

Familieplezier voor waterratten

Wie houdt van meer actie, kan zich verheugen op uitdagende glijbanen met speciale effecten. Kinderen kunnen zich dan weer uitleven in de peuter- en kleuterzone bestaande uit een ondiep bad met diverse speelelementen en leuke animaties. In het recreatief gedeelte zijn er 2 glijbanen.  Een familieglijbaan en de Duo Racer. Samen met de wilde kreek komen we op drie leuke glij-attracties voor families.

Zwembad op site Schiervelde

De locatie van het nieuwe zwembad op site Schiervelde maakt gebruik van en versterkt de bestaande potentie van — vooral dan aan de westzijde van de stad — de al aanwezige sport- en recre¬atie-infrastructuur. Er zijn op de site reeds een aantal in-en outdoor sportdisciplines aanwezig. Door een eigentijds zwembad toe te voegen aan de site, creëert Roeselare een volwaardige multidisciplinaire sportsite waar zowel recrea¬tieve, competitie- en topsporters hun sportbehoeften vol¬ledig kunnen invullen.

Zwembad  voor de regio : intergemeentelijke samenwerking

De samenwerkende gemeenten willen uitdrukkelijk inzetten op een gevarieerd, complementair en bovenlokaal aanbod van zwem- en waterrecreatie in de regio.  De gemeenten zijn er zich ten volle van bewust dat een zwembad met alle indoor- en outdoorfaciliteiten in élke gemeenten geen haalbare (financiële) kaart is en dit ook geen (financieel) maatschappelijk draagvlak heeft.  Enkel door samenwerking en in te zetten op een complementair aanbod kan voldaan worden aan de behoeften van alle doelgroepen (recreanten, (top)sporters, leren zwemmen, in- en outdoorzwemmen, zwemmen in school en –clubverband, zwemmen voor doelgroepen, … 

De strategie van een netwerkmodel, in tegenstelling tot een concurrentieel model, garandeert een betaalbaar en gedifferentieerd aanbod voor de regio. 

  • Izegem biedt, naast een binnenbad, een kwalitatief en recreatief buitenbad aan. 
  • Roeselare investeert in een volwaardig en groter sportbad met ruime recreatiemogelijkheden. 
  • Hooglede trekt volop de kaart van doelgroepzwemmen met een uitgerust doelgroepenzwembad. 
  • Meulebeke lenigt naast zachte recreatie een grote nood aan schoolzwemmen. 
  • En Staden gelooft sterk in samenwerking met randgemeenten om een zwemaanbod te faciliteren voor haar inwoners.

 Samen willen we inzetten op het afstemmen van het aanbod en het tariefbeleid, klantgerichtheid en promotie en expertise delen.

  • Gebouwen & infrastructuur
  • Sport