De Stad Roeselare blijft werken aan een natuur- en milieuvriendelijke stad: daarom stimuleert ze de aanleg van straattegeltuinen. Een straattegeltuin bestaat uit een weggenomen straattegel waarin  een klimplant en lagere planten of bodembedekkers groeien. Het is een smalle groenstrook aan de straatkant, onmiddellijk tegen een gevel.

Een straattegeltuin brengt kleur in de straat en maakt de sfeer groener en vrolijker. Vogels, bijen en vlinders voelen zich er thuis. Daarnaast beschermen de gevelplanten je huis tegen weer wind,  produceren de planten zuurstof, filteren fijn stof en verbeteren zo de luchtkwaliteit.

Omdat straattegeltuinen goed zijn voor de stad en haar bewoners, maken we de aanleg ervan zo makkelijk mogelijk. Geen rompslomp meer. Je meldt enkel waar jouw straattegeltuin komt. Daarna kun je meteen aan de slag.

 

29 APRIL 2015: TWEE INFOMOMENTEN OVER DE AANLEG VAN TEGELTUINTJES

Op woensdag 29 april organiseert de stad 2 infomomenten over de aanleg van een tegeltuintje.

Deelnemers krijgen advies en tips om hun stoep tot een groene oase om te toveren. Voor wie van een groene straat houdt, maar geen voortuin heeft, is een tegeltuin de ideale oplossing. De bewoner neemt een straattegel aan de gevel van de woning weg en plant een klimplant en lagere planten of bodembedekkers in de plaats.

Straattegeltuinen brengen de natuur in de stad, zorgen voor kleur en gezelligheid in de straat en hebben een goede invloed op het humeur en de gezondheid.

De stad Roeselare organiseert twee infomomenten op woensdag 29 april.

Beide infomomenten vinden plaats in Ontmoetingsoord Rinus, Beverseaardeweg 29, 8800 Roeselare. Er is één sessie om 14.30 u. en nog een sessie om 19 u.

Iedereen die meer wil weten over de aanleg van een tegeltuin is er welkom. Inschrijven kan bij DIPOD, dienst Groen & Leefmilieu, Hoogleedsesteenweg 143 via 051 22 72
11 of dipod@roeselare.be

DE JUISTE PLANT OP DE JUISTE PLAATS:

Een gevel in de zon of een gevel aan de schaduwkant ? Elke gevel vraagt z’n eigen soort beplanting afhankelijk van het aantal uren zon.  Hou rekening met de groei- eigenschappen en de beschikbare ruimte, zowel bovengronds (in de breedte en in de hoogte) als ondergronds (diepte, genoeg aarde).  Kies stevige klimhulp in duurzaam materiaal.

Aanraders voor jouw tegeltuintje:

  • Klimhortensia is zelfhechtend en klimt tot 6 meter. Bloeit  van juni tot juli. Mooi geel herfstblad. Bladverliezend. Groeit op schaduwrijke plaatsen en noordgevels.
  • Klimop (Hedera) heeft geen steun nodig en houdt zijn dondergroen blad in de winter. Snelle groeier.
  • Klimrozen (Rosa) vind je in alle mogelijke geuren en kleuren. Voorzie horizontale leidraden.
  • Blauwe regen (Wisteria) windt zich rond een plantensteun. Knap samengesteld blad. Bladverliezend. Bloeit in mei, met eventuele herbloei in  juli.
  • Clematis armandii heeft een lintvormig blad en witte bloemen vroeg in het voorjaar. Zet op een beschut plekje en voorzie van een steun.
  • Kardinaalsmuts is eerder steunend dan zelfhechtend. Groen, bont blad. Ideaal om lage muurtjes te bekleden.
  • Wingerd (Parthenocissus) schittert met zijn knappe herfstkleuren. Bladverliezend. Hou in toom door regelmatig te snoeien.
  • Druif (vitis) heeft een plantensteun nodig. Mooie herfstkleur. Denk ook eens aan andere fruitige klimmers zoals kiwibes.
  • Clematis (Clemantis) heeft een rijkelijke, opvallende bloei. Bladverliezend. 'Montana' en 'New Dawn' doen het prima op een plek met minder zon.

Lijstje overgenomen van : www.groenvanbijons.be/een-tegeltuintje-aanleggen