De stationshal in Roeselare is sinds gisteren een pop-up kunstgalerij geworden. Een kunstgalerij die bovendien gratis toegankelijk is, niet alleen voor trein- en busreizigers, maar voor alle bewoners en bezoekers van de stad. “Misschien zullen deze werken zelfs mensen inspireren om zelf aan de slag te gaan”, vertelt Carl Segaert, directeur van SASK

‘Kunst verzacht de zeden’, zo luidt het gezegde. En dat klopt, want nu de stationshal van Roeselare is nu verfraaid met kunstwerken van de leerlingen van de stedelijke kunstacademie van de stad, is het er veel aangenamer dan voorheen.

Station in ombouw

Eerder werden de treinperrons vernieuwd en uitgerust met comfortabele wachtruimtes. Bovendien is een nieuwe trappen- en lifteninfrastructuur geïnstalleerd die sinds kort overigens de treinperrons en de stationshal verbindt met een ondergrondse parking. De volgende jaren wordt het stationsgebouw vernieuwd: het huidige, gesloten bouwvolume maakt plaats voor een ruimer en transparanter, want glazen, gebouw.

Treinreizigers zullen dus nog een tijdje een werf moeten kruisen. Om die onvermijdelijke hinder te beperken, wordt de stationshal verfraaid met kunstwerken van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK). De leerlingen van de ateliers Schilderkunst, Fotokunst, Animatie, Monumentale kunsten, Keramiek, Tekenkunst en Beeldende- en Architecturale vorming, schaarden zich enthousiast achter het project artistiek_mobiel. Geïnspireerd door het thema mobiliteit, creëerden zij opmerkelijke kunstfoto’s, schilderijen, 3D-werken en een animatiefilmpje.

Pop-up kunstgalerij

Vandaag sieren twaalf prints en negen schilderijen op groot formaat de wanden van de stationshal. Ook in de uitstalramen in de gang die de stationshal met het busstation verbindt, hebben enkele opmerkelijke kunstwerken een plaats gekregen. Naarmate de werken zullen vorderen, zullen de wanden in het gebouw verdwijnen of plaats maken voor nieuwe. En bij die veranderingen zullen telkens nieuwe werken van SASK worden geïnstalleerd.

De stationshal is dus een pop-up kunstgalerij geworden. Een kunstgalerij die bovendien gratis toegankelijk is, niet alleen voor trein- en busreizigers, maar voor alle bewoners en bezoekers van de stad. “Misschien zullen deze werken zelfs mensen inspireren om zelf aan de slag te gaan”, vertelt Carl Segaert, directeur van SASK. “Zij kunnen van 21 tot 24 juni nog meer inspiratie opdoen op de eindejaarstentoonstelling in onze academie. En wie zich als leerling wil inschrijven voor het nieuwe academiejaar dat in september start, vindt alle informatie op onze website ww.saskroeselare.be.”