Gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) kwam deze week op de dinsdagmarkt het startschot geven van de campagne die de West-Vlamingen wil aanzetten om bewuster om te gaan met verpakkingen van producten. De West-Vlaamse afvalintercommunales en de provincie West-Vlaanderen binden de strijd aan tegen de afvalberg.

'Elke Vlaming produceert elke dag gemiddeld 1,5 kilo afval', vertelt gedeputeerde Guido Decorte (CD&V). 'Dat is enorm. Vooral als je bedenkt dat een groot deel daarvan bestaat uit verpakkingen. Door een beetje kritischer boodschappen te doen, kan de afvalberg verkleind worden. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: kleine acties kunnen grote gevolgen hebben.'

Zo geeft de campagne consumenten de raad om onverpakte, lokale en seizoensgebonden groenten en fruit aan te kopen in plaats van kant en klare verpakkingen. Ook geconcentreerde producten veroorzaken minder afval.

'Voedselverspilling kan je tegengaan door alleen te kopen wat voor de vervaldatum geconsumeerd kan worden', klinkt het verder. Als extra tip geldt dat producten met een beperkte houdbaarheidsdatum best vooraan in de koelkast gelegd wordt, zodat de houdbaarheidsdatum niet over het hoofd gezien wordt.

Binnenkort worden voor de campagne ook 20.000 broodzakken verspreid. West-Vlamingen die zelf een goede tip hebben om minder afval te produceren, kunnen die kwijt op een website en maken zo kans om prijzen te winnen.