De werken voor nieuw Stedelijk Zwembad in Roeselare gaan eind volgend jaar van start, aldus Schepen Nathalie Muylle. Het huidige zwembad: "Spillebad" is sinds 1972 in gebruik & biedt intussen te weinig capaciteit voor een stad als Roeselare. Bovenden kampt het bad steeds meer met kleine en grote gebreken.

Daarom gaat de stad een publiek-private samenwerking aan om op de parking van de Expo langs de kant van de Mandel een nieuw zwembad te bouwen. Hierdoor verdwijnen 350 van de huidige 800 parkeerplaatsen aan de Expohallen. Dat verlies wil de stad op een andere, nog niet bepaalde locatie op de site compenseren. Bij het nieuwe zwembad komen er ook 150 gratis parkeerplaatsen.

Vijf kandidaat-investeerders melden zich voor het Roeselaarse zwembad

Er hebben zich vijf kandidaat-investeerders gemeld. Drie bedrijven hebben al heel wat ervaring, met onder andere de bouw van zwembaden in Brugge, Gent, Leuven en Knokke. De twee andere zijn relatief nieuwe spelers. De vijf bedrijven krijgen van de stad binnenkort een lastenboek om hun ontwerp en prijsofferte te kunnen opmaken.

”We kiezen voor een 25-meterbad omdat er vanuit de scholen en zwemclubs geen vraag naar een grote bad is”, weet schepen Nathalie Muylle (CD&V). “Dat bad moet acht banen hebben. Tevens willen een instructiebad met nog eens vier banen. Negen van die banen reserveren we voor schoolzwemmen, de andere drie voor baantjeszwemmers. Verder moeten er enkele obligate zaken in het ontwerp zitten, zoals een tribune, groepscabines, sanitair, een buitenterras en -speeltuin. Het bad moet minimum 1,8 meter diep zijn, zodat sporters er ook waterpolo kunnen spelen.”

Tarieven

De vijf kandidaten kunnen op eigen initiatief extra faciliteiten toevoegen. Dat kan variëren van een sauna of wellness tot fitness, squashzaal of zelfs een buitenzwembad. “Ook het recreatief gedeelte mogen ze vrij invullen”, aldus schepen Nathalie Muylle. “De tarieven voor dat deel mag de privépartner dan ook zelf bepalen. Voor baantjes- en schoolzwemmen leggen wij die vast. Roeselaarse clubs en scholen betalen 10 euro per zwembaan per uur. Voor andere gemeentes bedraagt dat 18 euro. Voor het sportief zwemmen mogen Roeselaarse kinderen jonger dan drie gratis zwemmen. Kinderen tussen 3 en 12 jaar betalen 3 euro en anderen 4 euro. Mensen uit andere gemeentes betalen telkens een euro extra. Het recreatief gedeelte kunnen we eventueel scheiden van het sportieve door een systeem met scanbandjes.”

Mikken op 150.000 zwemmers

Het prijskaartje voor het zwembad wordt op 19 miljoen euro geraamd. De stedelijk bijdrage per jaar zou 1,6 miljoen euro bedragen. “Met een nieuw zwembad doen we een goede zaak. Het Spillebad boekt jaarlijks een verlies van 900.000 euro. Omdat er slechts vijf banen zijn, kampen we met een capaciteitstekort . Nu verwelkomen we op jaarbasis ongeveer 100.000 recreatieve zwemmers. Uit de haalbaarheidsstudie blijkt ook dat het nieuwe complex straks 150.000 recreatieve zwemmers per jaar aankan”, voegt schepen Muylle eraan toe.

Als alles goed gaat, kan de bouw van het nieuwe zwembad eind 2016 van start gaan. De opening wordt halfweg 2018 gepland. Het Spillebad gaat dan dicht en krijgt een andere bestemming.

 

Bron: Het Laatste Nieuws/Mandelstreek - 18 november 2015