De stad Roeselare plant verschillende renovatiewerken aan de brandweerkazerne in de Koning Albert I-laan. Zo wordt de brandslangentoren afgebroken en vervangen door een slagenwasinstallatie. Dat heeft burgemeester Kris Declercq geantwoord op een vraag van CD&V-gemeenteraadslid Matthijs Samyn.
 
"In Roeselare kunnen we rekenen op een uitmuntende dienstverlening en is er een groot respect voor de brandweer, politie en stadswachten. Recent nog konden we bv. getuige zijn van een enorme inzet van deze diensten bij een bedrijfsbrand in onze stad," startte raadslid Samyn zijn betoog. "Samen met onze fractie en kersvers gemeenteraadslid Sander Braeye hebben we de federale regeringsverklaring nagelezen. Uit deze regeringsverklaring kunnen we toch positief nieuws voor de brandweer onthouden: men zal voor de brandweer streven naar een meer evenwichtige financiering tussen de federale overheid en de gemeenten."

 
Samyn vroeg onder andere naar de financiële toestand van de hulpverleningszone en de belangrijkste geplande investeringen voor post Roeselare. Burgemeester Declercq: "De financiële injectie was een noodzaak voor brandweerzone Midwest en daar werd ook woord gehouden. Jaarlijks is er een groei van 2% en voor 2020 zelfs van 7%. Op deze manier kan men verder inzetten op materiaal, middelen en de aanvulling van het personeelsplan. In 2021 staat er een nieuwe aankoop van een tankwagen op de planning. Voor deze legislatuur is er zelf een injectie van 700.000 euro. Ook voor de politiepost is er investering van boven 650.000 euro.”

Matthijs Samyn vroeg verder of er een nieuwe kazerne komt of als er renovatiewerken zouden uitgevoerd worden. Burgemeester Declercq: "Aan de huidige kazerne zullen er inderdaad renovatiewerken uitgevoerd worden. Er is noodzaak om de slangentoren af te breken wegens betonrot en er zal een nieuwe slangenwasinstallatie voorzien worden. Verdere investeringen zijn oa. het vernieuwen van de dakhuid, het bijkomend isoleren van het dak, het vernieuwen van het stalen schrijnwerk aan magazijnen en vernieuwen van het sanitair. Door de staddiensten zijn er ook 100.000 euro subsidies binnengehaald voor zonnepanelen. Verder deze legislatuur zal er een stay-or-leave studie gemaakt worden mbt de locatie van de kazerne. Op deze manier weten we of een nieuwe locatie dan wel verdere renovatie aan de orde is. 

  • Brandweer