Roeselare - Stad Roeselare zal een netwerk van +42 km permanente looproutes ontwikkelen en dat bovenop de bestaande outdoor fitnessroute. Het project is een antwoord van schepen van Sport José Debels op de vraag van CD&V-gemeenteraadslid Matthijs Samyn.  

"De voorbije maanden werden we volop geteisterd door de COVID-19-pandemie. Helaas is deze pandemie nog niet voorbij, wat een impact heeft op ieders welzijn. Op regelmatige basis dien ik mijn hoofd leeg te maken, en ik denk dat velen dit wel herkennen. Iedereen doet dat op zijn manier. Zelf ga ik vaak op zoek naar de runner’s high, iets wat de lopers onder ons wellicht herkennen”, startte raadslid Samyn zijn betoog.  

Samyn focuste zich op de mentale en fysieke gezondheid in combinatie met natuur: “Lopen heeft meerdere positieve aspecten, maar de focus ligt vooral op de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. In Roeselare is er via ‘Strava Runners 8800’ een mooie loopcommunity ontstaan. Met de natuurlopen wil Sport Vlaanderen samen met het Agentschap voor Natuur en Bos nu een aantal bewegwijzerde loopomlopen creëren voor de beginnende én gevorderde loper.”  

 Schepen Debels: “De Stad zet inderdaad in op het creëren van sportmogelijkheden op het openbaar domein. Naast de voorziening van fitnesstoestellen, de sportkooi, het skatepark … zijn ‘Roeselare Loopt’ en ‘Loopcommunity Strava Runners 8800’ mooie voorbeelden van ons engagement. Mede door de coronapandemie krijgt beweging i.f.v. een goede gezondheid een steeds prominentere plaats in het dagelijkse leven. Zo werd er al verder ingezet op de ‘digitale’ straatlopen, maar de Stad zal ook werk maken van een netwerk van +42 km permanente looproutes, naast de bestaande outdoor fitnessroute”, lichtte schepen Debels verder toe.  

Matthijs Samyn haalde ook aan dat de omlopen 100% in onze unieke natuur- en bosgebieden liggen en zo de perfecte combinatie van sport en natuur vormen. Schepen Debels bevestigde dit: “Bij het uittekenen van het loopnetwerk zal rekening gehouden worden met de verschillende gebieden van de Stad. Denk daarbij aan de Finse piste te Rumbeke en binnenkort te Oekene. Er wordt ook gepoogd om het stadsrandbos te integreren in het loopnetwerk. De routes zullen zowel bewegwijzerd zijn als digitaal ter beschikking. Binnenkort hopen we dan ook via het nieuwe loopnetwerk in Roeselare heel wat Roeselarenaars kennis te laten maken met de runner’s high!”  

  • Sport