Het Roeselaarse stadsbestuur  ging de afgelopen weken in op de uitgestoken hand van de foorkramers die in augustus de Roeselaarse kermis aandoen. Het werd een open gesprek waarbij wederzijds een grote wil aanwezig was om de Kermis in Roeselare terug naar een hoger niveau te tillen.

Er werd wederzijds veel geluisterd & diverse voorstellen werden besproken. Hieruit bleek vooral dat Stad Roeselare én de foorreizigers de handen in elkaar willen slaan om Roeselare kermis terug glans te geven. Naar aanleiding van de hernieuwing van de vijfjaarlijkse contracten voor de kermis zal het standgeld sterk verminderd worden voor de foorkramers. Daarnaast wordt héél extra randanimatie voorzien i.s.m. de vzw KeVaLi.

5-jaarlijkse contracten hernieuwd met aangepaste standgelden
Roeselare kermis: extra attractief voor foorreizigers.

De vraag om de tarieven te drukken klonk al lang bij de foorkramers. "Tot vorig jaar was er een vast tarief, ongeacht of er nu één weekend of twee weekends kermis was", zegt schepen van Feesten en Evenementen José Debels (CD&V). "Daar brengen we nu verandering in. De jaren dat Roeselare Kermis maar één weekend telt, zullen de foorkramers ook maar de helft van het tarief moeten betalen"

Voortaan wordt bij de berekening van het standgeld onderscheid gemaakt per soort kraam.

  • Sowieso betaalt elke foorkramer een tarief per lopende meter.
  • Maar nu is er ook een lager tarief (60 euro per meter)  voor kramen waar kinderen een cadeautje krijgen, zoals bv. een viskraam.
  • Commerciële kramen, zoals een lunapark, vallen onder een duurder tarief (130 euro per meter). 

Schepen Debels: "Om de vijf jaar worden de contracten van de foorkramers vernieuwd. In 2016, 2017, 2018 en 2019 telt Roeselare Kermis telkens maar één weekend. Dat betekent dat de foorkramers dus tijdens de volgende vijf jaar maar één keer de volle pot zullen moeten betalen. We hopen dat dit hen een duwtje in de rug geeft en het ook beter haalbaar maakt om jaarlijks een bijzondere attractie als blikvanger naar de stad te halen."

De foorkramers beloofden van hun kant dat ze het Polenplein terug volledig willen vullen met kermisattracties. Op die manier krijgt de kermis terug méér allure.

Gratis standplaatsen op de Wijkkermissen

Naast de tariefwijzigingen voor Roeselare Kermis voert de stad ook een belangrijke verandering in voor de wijkkermissen, zoals op Krottegem, Beitem of tijdens de Gardeboefeesten in Oekene. Op die manier wil het stadsbestuur de wijken stimuleren, buurten ondersteunen & wil men zo meer beweging op de wijken krijgen.

Tevreden foorreizigers

De foorkramers reageren enthousiast. "Kermis moet plezier zijn voor jong en oud, maar de vrij hoge tarieven maakten het voor de foorreizigers toch wat moeilijk de laatste jaren", vindt Michel Six van het Vrij Nationaal Syndicaat der Foorreizigers. "De stad doet nu echt een flinke inspanning voor ons. Al mijn collega's zijn heel tevreden. We zien de Roeselaarse kermissen weer positief in en we zijn op goede weg voor een vlotte samenwerking de komende vijf jaar."

Affiches & Ballenworp

Er komen opnieuw affiches om de kermis aan te kondigen. En ook de ballenworp -die vorig jaar voor het eerst werd gelanceerd- blijft behouden. Bij die ballenworp worden bonnen voor de verschillende attracties uitgedeeld. Succes gegarandeerd, zeker bij de kinderen!

Extra Randanimatie

Maar ook de randanimatie moet vanaf dit jaar een stuk beter worden. "Vorig jaar was er al de ballenworp, waarmee je tickets voor de kermisattracties kon winnen", gaat Debels verder. "Die blijft staan, maar daarnaast gaan we ook in zee met de vzw KeVali."

Mike Lippens, die de vzw mee oprichtte, heeft al lang geleden zijn hart verpand aan de kermis. Hij vertelt aan 'Het nieuwsblad':  "Het lot van de kermis ligt mij na aan het hart, want ik reisde vroeger als hulpje mee met de kindermolen. Toen ik hoorde dat de foorkramers extra randanimatie vroegen, hebben we met KeVaLi beslist om onze bijdrage te leveren. In die periode organiseert KeVaLi sowieso een rommelmarkt, dus waarom zouden we dat niet meteen in het centrum doen? We zullen ook een autotuning organiseren, de voorbereidingen zijn al volop bezig." De opbrengst van beide gaat naar een goed doel, dat we volgende maand gaan bepalen. Maar zeker is al dat er een link zal zijn met zieke kinderen."