Snoei tussen 15 juni en 31 augustus 2015 jouw taxushaag en breng het snoeisel naar het recyclagepark in Roeselare of Rumbeke.

Tijdens de zomer zamelt het stadsbestuur op het recyclagepark taxussnoeisel in ten voordele van Kom op tegen Kanker. Het snoeisel van de taxushaag (Taxus baccata) bevat de chemische stof baccatine. Deze kan worden verwerkt in geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker. Maar voor 1 kilo baccatine is meer dan 12 ton snoeisel nodig. Dat is een hele hoop.

Help deze hoop te vergroten en breng tussen 15 juni en 15 september je taxussnoeisel gratis naar het containerpark. Je levert hiermee grondstof die effectief verwerkt wordt tot medicijnen.

Het taxussnoeisel moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden om het te kunnen verwerken:


Enkel dit taxussnoeisel is bruikbaar om er kankerbestrijdende geneesmiddelen van te maken:

Jong
Enkel het éénjarig snoeisel (takken tot 30 cm) van de Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoeigroen afkomstig is van hagen die jaarlijks worden gesnoeid.

Vers
Het snoeigroen moet zo snel mogelijk gedroogd worden, anders wordt het waardeloos. Breng je taxussnoeisel dus binnen de 24 uur naar het containerpark. Zorg ervoor dat het snoeisel niet begint te broeien.

Zuiver
Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos en kan niet worden gebruikt.

Droog
Het taxussnoeisel moet droog zijn. Snoei je taxushaag dus alleen bij droog weer.
Je kunt het snoeisel los of in eigen zakken aanbrengen op het gemeentelijke containerpark. Om de inzameling gemakkelijker te maken, kan je  daar ook gratis zakken krijgen (zolang de voorraad strekt).

  • Zuiver snoeisel zonder aarde, gras, onkruid of bladafval
  • Jong snoeisel: enkel eenjarige scheuten van maximum 30 cm lang

Zuiver en jong taxussnoeisel dat wordt binnengebracht in het recyclagepark van Roeselare of Rumbeke valt tijdens deze actieperiode onder de groene fractie. Je kan dus tussen 15 juni en 31 augustus gratis taxus aanleveren in het kader van het project snoeien tegen kanker.

De opbrengst van al het binnengebracht snoeisel wordt verdeeld onder deze Roeselaarse projecten die elk hun strijd tegen kanker aanbinden:

  • Samen na borstoperatie
  • OK vzw
  • Het Vlinderhuis van AZ Delta
  • Gelaatsverzorging voor kankerpatiënten van AZ Delta
  • KLOEN vzw

Heb jij een taxushaag? Dan ben jij één van de vele Vlamingen die dankzij deze plant levens kan redden. Een taxushaag bevat baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van geneesmiddelen tegen kanker. Bij 50% van de behandelingen kiest men voor geneesmiddelen op basis van taxus. Uit het jonge snoeisel van 50 meter taxushaag wordt één chemotherapie gewonnen.

Meer info: www.vergrootdehoop.be