Op vraag van raadslid Tom Vandenkendelaere (cd&v) bevestigde schepen Stefaan Van Coillie dat sigarettenpeuken en verpakkingen zoals blikjes ook dit jaar weer het meest door Zwerfvuilopruimers opgeruimd moesten worden tijdens de jaarlijkse Zwerfvuilopruimactie.

Die actie die op 18 maart 660 Roeselarenaars op de been bracht, was goed voor een vangst van maar liefst 7940 liter zwerfvuil, terwijl dat in 2022 nog 12000 liter was. De daling valt volgens schepen Van Coillie te verklaren door de aangehouden sensibilisering en de vele Mooimakers, wijkcomités, scholen via de ‘Operatie Proper’ en de laatste tijd ook bedrijven zoals Mulder Natural Foods in Beveren die een collectieve inspanning leveren. 

Sigarettenpeuken zitten omwille van hun beperkte grootte en gewicht echter niet in dat cijfer vervat, en blijven het grootste zwerfvuilprobleem in het stadscentrum. Raadslid Tom Vandenkendelaere: ‘De vele vrijwilligers die zwerfvuil blijven ruimen verdienen veel respect en dankbaarheid, maar hopelijk denken de rokers in de toekomst er ook eens aan om hun peuken in asbakken of vuilbakken weg te gooien in plaats van op het openbaar domein. Enkel door 'oltegoare' een inspanning te leveren raken we van zwerfvuil af.'

  • Afvalbeleid