Vanaf komend weekend wordt in Roeselare een nieuw parkeerverwijssysteem gelanceerd én de "Shop & G"o-parkeerplaatsen worden dan operationeel. Alle bestaande bewegwijzering naar de parkings wordt vervangen door een nieuw parkeerverwijssysteem. Fijn dat dit juist samenvalt met "Het Weekend van de Klant" .

In het stadscentrum een pakje ophalen of afgeven? Of er een snelle boodschap doen? Voortaan kan je op 108 parkeerplekken in de stad 30 minuten lang gratis parkeren. Die Shop & Go-parkeervakken zijn aangeduid met een rode lijn

Je hoeft geen parkeerticket te nemen, noch een sms'je of een app-bericht te versturen. Een sensor die in het parkeervak is ingebouwd, registreert hoe lang je er parkeert. Als je auto er langer dan 30 minuten staat, stuurt de sensor een signaal naar de parkeerwachters.

NIEUWE WEGWIJZERS : ELKE PARKING ZIJN KLEURTJE

Elke parking krijgt een eigen kleurtje, zo kun je gemakkelijk de borden volgen naar de dichtstbijzijnde parkings. En de goedkoopste, want Roeselare is de goedkoopste parkeerstad van alle centrumsteden in Vlaanderen.

We hebben de voorbije jaren aanzienlijk geïnvesteerd in comfortabele parkeergarages en -terreinen vlakbij het winkelcentrum”, zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V). “We investeerden trouwens niet alleen in infrastructuur, maar ook in voordelige tarieven.”

Zo betaal je het eerste uur niets en slechts 1,25 euro voor elk volgend uur als je je auto stalt in parking De Munt, parking Ooststraat-Station of de Wallenparking.

Maar er mogen dan wel volop parkeermogelijkheden zijn, het belangrijkste is dat de bezoeker die ook effectief vindt. En dat is in Roeselare niet altijd het geval. “Parking De Munt was in het begin een ramp”, geeft de burgemeester toe. “Maar nu staat die ondertussen quasi steeds vol. Ook de Walleparking wint aan populariteit.” Om alle parkings op de kaart te zetten, maakte de Stad werk van een optimalisering van het parkeerverwijssysteem. “Elke parking kreeg een eigen kleurcode en bijpassende kleuren wijzen de weg.” Voor de parking Ooststraat-Station wordt zelfs een extraatje gedaan. Metershoge banieren wijzen de weg naar de inrit in de Jules Lagaelaan.

SHOP & GO-PLAATSEN
30 minuten gratis parkeren

Voor wie snel een boodschap wil doen en daarvoor de ondergrondse parkings niet in wil, is er ook een nieuwigheid. Vanaf het Weekend van de Klant zal het Shop & Go-systeem operationeel zijn. Op een Shop & Go-parkeerplaats, die met rode lijn is aangeduid, kun je gedurende 30 minuten gratis parkeren. Je hoeft geen parkeerticket te nemen, want een sensor die in het parkeervak is ingebouwd, registreert hoe lang je er parkeert. Als je auto er langer dan 30 minuten staat, wordt er een signaal naar de parkeerwachters gestuurd en krijg je een boete. Maar de eerste maand is inloopmaand en dan krijg je enkel een verwittiging.

Die parkeerplaatsen  zijn er zodat mensen naar het centrum kunnen komen voor kleine boodschappen. Naar de schoenmaker, naar de bank, naar de bloemenwinkel... Die 30 minuten volstaan beslist om in een winkel iets op te halen of af te geven of om zaken in jouw bankkantoor af te handelen”, zegt schepen van Mobiliteit Griet Coppé (CD&V). Maar liefst 108 parkeerplaatsen in het centrum zijn Shop & Go-plaatsen geworden. “Handig. Je moet geen parkeerticket nemen, geen parkeerschijf plaatsen, niet sms- of app parkeren... Gewoon de tijd in de gaten houden dus.