De stad Roeselare heeft een actieplan uitgewerkt tegen fietsdiefstallen op haar grondgebied. Dat is nodig, want het aantal diefstallen is vorig jaar fors gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2014 werden een kleine 640 fietsen ontvreemd, zowat 2 per dag dus.  In 2013 waren het dat een kleine 440. Vooral de buurt rond het station is diefstalgevoelig.

Tijdelijke vervangfietsen

Roeselare heeft daarom een actieplan uitgewerkt tegen fietsdiefstallen. ' De stadsdiensten halen ook heel wat fietsen op, maar ze vinden slechts zelden de weg terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Het is merkwaardig hoe weinig fietsen er bij ons weer opgehaald worden', zegt burgemeester Luc Martens (CD&V). 

De stad laat slachtoffers van een fietsdiefstal niet verweesd achter en biedt vanaf april vervangfietsen aan. 'Die fietsen kunnen aangevraagd worden na een diefstal en stellen we twee maanden ter beschikking. Voorwaarde is wel dat het slachtoffer inwoner is van Roeselare, aangifte gedaan heeft bij de politie en dat de fiets een label had. Daarnaast moet er ook een waarborg van 50 euro betaald worden.'  Partner Eco Vélo voorziet dat slachtoffers van fietsdiefstallen een vervangfiets krijgen. 

Binnen de 2 jaar wil de stad het aantal fietsdiefstallen halveren

Roeselare wil het aantal fietsdiefstallen op twee jaar tijd halveren en voorziet daarom onder meer 50 extra fietsstallingen.  Om de bevolking te sensibiliseren zullen folders worden verspreid waarin eigenaars worden aangespoord om hun fiets te laten graveren en uit te rusten met een goed slot.

Laat je fiets preventief labelen

  • Die tendens leidt ertoe dat diverse stadsdiensten nu de handen in elkaar slaan om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen. De stad gaat zowel preventief, curatief als handhavend te werk. 'Zo worden er gratis labelacties op het getouw gezet bij de fietshandelaars, de politie en het fietspunt Eco-velo.'

  • De eigenaar van een fiets kan zich ook steeds melden met zijn fiets aan in één van de drie politieposten in de zone (Roeselare - Izegem - Hooglede), dit tijdens de respectievelijke openingsuren van de posten.

  • Er komen ook kwalitatieve fietsstallingen, waaraan het fietskader bevestigd kan worden en staat preventief toezicht in de stationsomgeving gepland.

  • Naast die preventieve inspanningen, probeert de stad ook zo veel mogelijk teruggevonden fietsen weer bij de rechtmatige eigenaar te krijgen. Alle binnengebrachte fietsen worden bekendgemaakt op de website.  www.gevondenfietsen.be

Neem een foto van je eigen fiets

Burgemeester Luc Martens :  'Voorts moedigen we de mensen aan om de kenmerken van hun fiets op te schrijven, er een foto van te nemen en die te bewaren. We zien namelijk vaak dat fietsers aangifte komen doen van een diefstal en amper de kenmerken van hun fiets kunnen opnoemen.'

Op www.gevondenfietsen.be worden alle binnengebrachte fietsen vermeld. Ook loopt een proefproject waarbij actief op zoek gegaan wordt naar recent gestolen fietsen via een opgestelde aangiftelijst.

Klik hier om de officiële perstekst te lezen over dit plan

Bekijk ook onderstaande reportage van WTV-Focus