Roeselare opent dit jaar de Kunstzomer in de Leiestreek. In de Paterskerk, galerie Alfons Blomme en de oorlogsbunker in de Sint-Hubrechtstraat zullen de komende maand exposities plaatsvinden. En tot in september doet de Kunstzomer nog verschillende andere gemeenten langs het water aan.

De Kunstzomer in de Leiestreek is dit jaar aan zijn 9de editie toe. Het evenement is intussen uitgegroeid tot een vaste afspraak op de kalender van Toerisme Leiestreek. Een evenement waar kunstliefhebbers elk jaar opnieuw naar uitkijken en een ideale gelegenheid om de Leiestreek in al haar schoonheid te ontdekken.

Schepen van Cultuur Dirk Lievens : "'De eer om de Kunstzomer in de Leiestreek 2017 te openen, een initiatief van Toerisme Leiestreek en vzw Ont-Dekking-S-Rijzen, gaat dit jaar naar Roeselare. Van zondag 4 tot en met zondag 25 juni kun je er terecht voor tal van tentoonstellingen in de Paterskerk, galerie Alfons Blomme en de oorlogsbunker in de Sint-Hubrechtstraat".

Er worden hedendaagse kunstwerken getoond van Heidi Leman, Raf en Doorke Dereuk, Ann Wattiez, Nadine Callebaut, Patrick Cornillie, Patrick Verhoest en Luc Bulteel. Kunstenares Nathalie Delombaerde uit Kemmel mag op haar eentje de oorlogsbunker vullen met beeldende kunst. Op de Dutch Art Fair werd ze nog bekroond tot meest vernieuwende kunstenares. Ze brengt een hommage aan geallieerden die door luchtaanvallen om het leven kwamen. “Mijn werken zijn speciaal gemaakt voor in de bunker”, vertelt ze. “Mijn laatste stuk waar ik aan werk is een duikboot. Die is nog nergens te zien, zelfs niet op mijn website. In de bunker zal hij voor het eerst te zien zijn.”

De Kunstzomer laat je ook dit jaar weer proeven van het werk van hedendaagse kunstenaars. Door de spreiding van de Kunstzomer over een langere periode, krijgen meer mensen de gelegenheid om alle locaties te bezoeken.

Het concept van de Kunstzomer wordt ook dit jaar verder gezet en de samenwerking tussen Toerisme Leiestreek en de vzw Ont-dekking-s-rijzen blijft een uitstekende formule. Ze blijven de link leggen tussen het water – De Leie- en de kunst. Net zoals een wok verf die het water binnendringt, zijn eigen vorm, karakter en eigenheid heeft, heeft elke kunstenaar zijn eigen stijl, idee en visie. De Leiestreek blijft de creatieve regio bij uitstek. Dat dit de nodige waardering krijgt, wordt bewezen door de duizenden toeschouwers die jaarlijks hun weg vinden naar de diverse locaties.

In 2017 gaat de Kunstzomer een langdurige samenwerking aan met enkele musea in de Leiestreek. Zo zijn er in het Wielermuseum, het René De Clercq museum, Het Lijsternest, het Nationaal Tabaksmuseum en ’t Schippershof gedurende een langere periode werken te bewonderen van deelnemende kunstenaars. Ook dit jaar brengt de Kunstzomer kunst op enkele unieke locaties zoals de Oorlogsbunker in Roeselare, leerlooierij Altan in Zulte, kasteel Dassonville in Lendelede en de Kazematten in Menen.

De Kunstzomer in de Leiestreek 2017 wordt geopend in Roeselare. Van zondag 4 tot en met zondag 25 juni kan je het werk van verschillende kunstenaars bewonderen op 3 locaties: De Paterskerk, Galerie Alfons Blomme en de oorlogsbunker bij BROOD. in de Sint-Hubrechtsstraat. Je vindt er de kunstwerken van Heidi Leman, Raf en Doorke Dereuk, Ann Wattiez, Nadine Callebaut, Patrick Cornillie, Patrick Verhoest, Luc Bulteel en Nathalie Delombaerde.

Later deze zomer verplaatst de Kunstzomer zich nog naar Deerlijk, Vichte, Ingooigem, Tiegem, Zulte, Machelen-aan-de-Leie, Lendelede, Lauwe, Menen en Wervik.

Het volledige programma van de Kunstzomer in de Leiestreek 2017 kan je vinden in een brochure. Klik hier om deze brochure te bekijken

Meer info : www.kunstzomer-leiestreek.be.