De energiefactuur voor openbare verlichting in Roeselare bedraagt jaarlijks ongeveer 1 miljoen euro: tegen 2035 wil de stad deze factuur met 30% doen dalen. Schepen Griet Coppé: "Dit willen we realiseren via enerzijds investeringen in zuinigere verlichting via LED-lampen en anderzijds via het dimmen van de straatverlichting".

Roeselare telt ongeveer 12.000 straatlampen. De energiefactuur bedraagt jaarlijks ongeveer één miljoen euro. Deze kosten wil het stadsbestuur flink terugschroeven. In Rumbeke (het deel buiten de Rijksweg nvdr.), Oekene en Beitem verdwijnt dit voorjaar meer dan de helft van alle straatverlichting. "Vorig jaar probeerden we eerst om in het Beverse buitengebied alle lichten te doven, maar dit bleek te ingrijpend", vertelt schepen Griet Coppé (CD&V). "Daarom zijn we in Rumbeke, Oekene en Beitem op het terrein zelf gaan kijken met in ons achterhoofd de vragen 'wat als we dit lichtpunt wegnemen?' en 'wat zijn hier de gevaarlijke punten?'.

Griet Coppé: "Zo komen we tot een sterke vermindering van het aantal lichtpunten. Op cruciale punten zoals aan een blinde bocht, gevaarlijke kruispunten, diepe grachten,... blijft de straatverlichting behouden. Hier en daar plaatsen we op gevaarlijke plekken zelfs lichtpunten bij."

Vanaf 2015 besparen we jaarlijks 13.000 euro

"In totaal behouden we 46 procent van de huidige straatlampen. 288 exemplaren worden straks weg genomen. Dit zal ons net geen 13.000 euro kosten, maar het wegnemen van de lampen betekent een jaarlijkse besparing van 13.000 euro. De terugverdientijd is dus minder dan een jaar." In 2016 wil het stadsbestuur nog verder snoeien in de openbare verlichting.

Roeselare kiest voortaan voor energiezuinige LED-verlichting.

Een tweede manier om te besparen, is kiezen voor energiezuinige verlichting. "Het idee om LED-verlichting naar de straten te brengen, haalden we in Mechelen waar de stad in één keer alle openbare verlichting verving door LED-verlichting", gaat schepen Coppé verder. "Een dergelijke investering is bij ons niet haalbaar. Wij willen in fasen LED-verlichting invoeren. We starten op de nieuwe verkavelingen, zoals de Sidegroverkaveling tussen de Rumbeeksesteenweg en de Groene Herderstraat. Voordeel is dat de verkavelaar deze investering moet doen, terwijl de stad profiteert van het lagere verbruik. Ook in woonwijken en langs fietspaden kiezen we voor LED"

De eerste locaties waar deze nieuwe verlichting binnenkort zal opduiken, zijn onder andere het Polenplein, de Menenpoortstraat en de Guido Gezellelaan, tussen de Veldstraat en de Herderstraat. Op die plek realiseren we een besparing van 2.400 euro per jaar, in de Menenpoortstraat gaat het om 1.300 euro per jaar."

Tenslotte sleutelt de stad aan de verlichting op de kleine ring. "Op tal van plaatsen kiezen we voor een straatlamp van 90 watt in plaats van bijvoorbeeld 150 watt. Bovendien kiezen we voor wit licht, wat zorgt voor betere herkenbaarheid", vervolgt de schepen. "Ter hoogte van de oversteekplaatsen wordt de openbare verlichting beter gepositioneerd. Met deze ingrepen spreken we van een besparing van 2.400 euro per jaar."

Bekijk hieronder het verslag van WTV-Focus: