De stad Roeselare plaatste de afgelopen jaren op verschillende plaatsen AED-toestellen. (Automatische Externe Defibrillator) Daarom mag onze stad zich in de loop van 2016 een 'Hartveilige Stad' noemen. Dat de toestellen een goede investering zijn, werd al duidelijk. Dat was zeker het geval in het Spillebad.
In België krijgen dagelijks ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Amper 5 tot 10% van deze mensen, overleven. Belangrijke factor die hierbij een rol speelt, is tijd. Als er namelijk binnen de vijf minuten een automatische externe defibrillator (AED) gebruikt wordt bij de reanimatie, kunnen vele mensenlevens gered worden.
Met zeven AED-toestellen (Automatische Externe Defibrillator) mag Roeselare zich van het Rode Kruis een Hartveilige Stad noemen. Daarmee engageert Roeselare zich om in AED-toestellen te voorzien, dat bekend te maken aan de bevolking en opleidingen te organiseren.
Nu hangen er al toestellen in de kortparkeerzone aan het station, aan het stadhuis, aan de sporthal Beveren, aan het sportpark Rumbeke (Rista), sporthal Schiervelde, het Spillebad en het sportstadion Albrecht Rodenbach. Later komen er nog op de TRAX-site, in de omgeving van OCAR in Rumbeke en in Oekene. Daarnaast zijn er ook toestellen in handen van privéorganisaties en bedrijven zoals De Spil, het politiegebouw in de Kwadestraat, Mediamarkt, Mirom... Goed voor een totaal van dertien toestellen.
AED-toestel in het spillebad redde al twee mensenlevens.
En ze zijn geen overbodige luxe, zo blijkt. Het AED-toestel in het Spillebad heeft zelfs al twee levens gered. Roeselare heeft 2.500 euro betaald per stuk. Alle toestellen worden in een risicozone gehangen, zoals het Spillebad. Daar werd het al meerdere keren gebruikt en heeft het al twee levens gered.
Pratend AED-toestel geeft instructies
De stad merkt dat heel weinig mensen de toestellen weten hangen of, nog belangrijker, weten hoe ze die moeten gebruiken. Daarom organiseert Stad Ropeselare geregeld infosessies. Ook tien procent van de werknemers van stad Roeselare heeft zo'n opleiding genoten. Ook alle brandweerlieden en personeelsleden van politiezone Riho hebben cursus gevolgd.
“De toestellen worden op plaatsen gehangen waar veel mensen komen en vooral waar veel gesport wordt”, vult preventieadviseur Stefaan Salembier aan. “Ze zijn eigenlijk heel gebruiksvriendelijk. Op de website van de stad staat een stappenplan, maar in de AED-kast zelf zit ook een korte handleiding. Daarnaast heeft Roeselare voor pratende toestellen gekozen, dus zodra je de kast opent, geeft het toestel instructies.”