Met het lokaal veiligheidsplan dat vorig jaar werd ingevoerd, wil de stad het leef- en woonklimaat in Roeselare verbeteren. Camerabewaking moet bijdragen tot veilige uitgaansbuurten. De politie van de zone Roeselare-Izegem-Hooglede (Riho) liet een onafhankelijk bureau de camerabewaking doorlichten. Om die te optimaliseren zal de komende jaren 750.000 euro nodig zijn om verouderde camera's te vervangen en het systeem vooral in het centrum van de stad uit te breiden.

'Intussen is niet alleen de technologie sterk geëvolueerd, op enkele locaties is ook de situatie veranderd. Waar nu roterende of vaste camera's staan, is het misschien beter om die te vervangen of aan te vullen met andere', zegt korpschef Curd Neyrinck.

Momenteel worden het Alfons Blommeplein, Delaerestaat, Sint-Alfonsusstraat, Polenplein, Botermarkt, Grote Markt en Zuidstraat bewaakt door camera's. Het stadsbestuur van Roeselare wil dit netwerk uitbreiden en liet daarom een onderzoek uitvoeren naar waar er nog camera's kunnen bijkomen. Tegen 2018 wil de stad Roeselare twintig locaties kunnen in de gaten houden met bewakingscamera's. "Bij de besparingsoefening hebben we besloten niet in te leveren op camerabewaking", vertelt burgemeester Luc Martens (CD&V). "Tot het einde van de legislatuur hebben we voor de uitbreiding en de vernieuwing van het cameranet 750.000 euro aan de kant gelegd. Stap voor stap gaan we het netwerk uitbreiden en de bestaande camera's vernieuwen, zowel naar de wijze waarop ze geplaatst zijn als naar soort. Qua plaatsing is het niet altijd nodig dat er van bovenaf gefilmd wordt, want zo is het gezicht van wie een muts draagt bijvoorbeeld niet zichtbaar. Verder zijn sommige camera's al verouderd en moeten we dus dringend moderniseren."

Stationsplein

Tegen 2018 wil het stadsbestuur het aantal camera's dus optrekken naar twintig exemplaren. "Er komen onder andere nieuwe camera's aan De Munt en in de stationsbuurt", weet de burgemeester. "Zeker in de stationsbuurt gaat het om een vrij groot aantal camera's. Maar dan alleen buiten, want in het station hebben wij geen bevoegdheid. Ook willen we daar een camera met nummerplaatherkenning installeren. In combinatie met verzinkbare paaltjes willen we zo vermijden dat chauffeurs toch over het verkeersvrije plein rijden. Wie dat toch doet, mag zich aan een boete verwachten. Ook de Meensesteenweg, een belangrijke in- en uitvalsweg richting centrum, krijgt camerabewaking."

Nut al bewezen

Dat camerabewaking wel degelijk zijn nut bewijst, horen we van coördinator integrale veiligheid Tineke Verduyn. "Vroeger werden de camerabeelden vaak bekeken nadat bepaalde feiten al gebeurd waren", zegt ze. "Tegenwoordig worden de beelden in realtime bekeken en kunnen we agenten zo gerichter op het terrein aansturen. In 75 tot 80 procent van de gevallen treffen zij de verdachte personen nog aan."