1.223 leerlingen, twee leerkrachten en enkele chemische experimenten. Zo hebben de scholen VMS, Vives en Essenscia uit Roeselare gisteren een plaatsje veroverd in het Guinness World Records. Tijdens 'De Grootste Chemieles ter Wereld' volgden 1.223 leerlingen op hetzelfde moment les in de Expohallen van Roeselare.

Twee docenten chemie gaven instructies vanop het podium en Stijn Vandevoorde van Studio Brussel presenteerde. De leerlingen moesten onder meer een mengsel van zout en peper scheiden door middel van statische elektriciteit en een ballon doen ontploffen met een appelsien.

Ook de Burgemeester & aantal andere mandatarissen namen deel aan de recordpoging. Burgemeester Kris Declercq: "Ik ben zelf nooit een grote held geweest in scheikunde, maar ik ben trots even een van de 1300 geweest te zijn bij het 'wereldrecord grootste chemieles ter wereld'  Een prachtorganisatie van VMS en Vives Roeselare samen met Essenscia en GSK. RSL als toekomstvoorbeeld van slimme onderwijsstad, bravo VMS en VIVES hier in Expo RSL!"

Tot gisteren stond de grootste chemieles ter wereld in het Guinness Book of Records op naam van Technopolis in Mechelen. Daar volgden in mei 2015 1.018 leerlingen een chemieles. Amper tien maanden later ligt dit wereldrecord aan diggelen dankzij de VMS, Vives en Esscencia.

De VMS kwam naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de school met het idee voor de wereldrecordpoging op de proppen. Gisteren verzamelden ze 1.223 leerlingen - van de VMS, Vives, Onze Jeugd, VTI, Viso, VABI, Klein Seminarie en Ic Dien - in Expo Roeselare. Uitgedost met een labojas, veiligheidsbril en handschoenen voerden ze onder leiding van Stijn Van de Voorde van Studio Brussel en wetenschapper Frederik Lievens vijf wetenschappelijke proeven uit. Om te slagen, moest de les minstens 30 minuten duren.

Na een belsignaal gingen de leerlingen aan het werk. Ze scheidden peper en zout met behulp van een ballon, lieten een ballon ontploffen met een sinaasappelschil, lieten een latex handschoen zichzelf opblazen met azijn en bakpoeder,...

Na afloop mocht gerechtsdeurwaarder Geert Ingelaere de verlossende boodschap brengen. "Met 1.223 deelnemers hebben jullie deelgenomen aan een les van 45 minuten en 20 seconden. Dat is voldoende om jullie wereldrecordhouder te noemen."

Proficiat voor al deze studenten & de deelnemende scholen.  We zijn trots op jullie!