Rodenbach Carnaval is weer aan zet dit weekend. Na het jubileum vorig jaar, nemen de organisatoren wat gas terug. Maar alle ingrediënten zijn er weer bij.

Vorig jaar vierde het Rodenbach Carnaval tijdens de 33ste editie, een veelvoud van het narrengetal 11, een groots jubileum. De tent moest zelfs naar het Polenplein verhuizen uit plaatsgebrek. Maar dit jaar is het weer een 'normale' editie en staat de tent op de vertrouwde Grote Markt. Van vrijdag tot maandag staat alles in het teken van carnaval.

Geen koelkasten nodig

Door de polar vortex zal het alvast een pak kouder zijn dan voorgaande jaren. Maar de organisatie is voorbereid. “Sommige jaren was het al zo warm dat het wel zomer leek. Dit jaar moeten we daar niet op hopen. Maar zolang het niet glad is, regent of sneeuwt, maken we ons weinig zorgen. Warm kleden zal de boodschap zijn. En in de feesttent zal de verwarming opstaan. Eén voordeel: koelkasten voor de pintjes zullen we niet nodig hebben”, lacht Jan Parmentier, ondervoorzitter van het Stedelijk Rodenbach Carnavalscomité. “Het is leuker met mooi weer, maar we zijn zeker niet bang voor minder volk.”

Schepen José Debels: "Dit jaar rijden er 36 wagens mee in de stoet. En er zitten opnieuw echte pronkstukken bij. Ook een nieuwkomer dit jaar. De KLJ van Oostnieuwkerke rijdt voor het eerst mee met een nieuwe creatie.”

Prinses en Regenboogprins

Anneke Vanderbruggen wordt aangesteld tot Prinses Alexandra de 34ste. Ze is de enige kandidate. “Het is normaal dat er een terugval in kandidaten is na een jubileumjaar. Vorig jaar was er een felle strijd.” De prinses wordt vrijdag aangesteld in de feesttent.

Op zaterdag start het kindercarnaval in samenwerking met de jeugddienst om 14.11 uur. Om 18.11 uur is er een receptie voor genodigden, waarna de verkiezing van de vijfde Regenboogprins van België begint. Kandidaten zijn Kurt Vinamont van de Fairytales en Nick Pycke van 't Motje.

  • Op zaterdag is er vanaf 14.11 uur kindercarnaval door de jeugddienst
  • Ook op zaterdag vanaf 18.11 uur strijden Kurt Vinamont en Nick Pycke  om de titel van Regenboogprins
  • Op zondag begint de stoet om 15.11 uur. Het parcours loopt langs de Noordstraat, Ooststraat, Stationsplein, Hendrik Consciencestraat, Jan Mahieustraat en het Polenplein.

    Om 15.11 uur vertrekken de 36 wagens door het centrum, voorafgegaan om 14.33 uur door een publikaravaan.
  • Na de stoet  volgt de grote happening in de feesttent.
  • Het carnavalsfeest eindigt op maandag met de teruggave van de sleutel aan de burgemeester, gevolgd door een kroegentocht.