Dankzij de verhoogde inzet van de verborgen camera wordt dagelijks een vervuiler betrapt in Roeselare. Sluikstorters, jullie worden gezien!

Zwerfvuil en sluikstorten, het blijft een doorn in het oog van vele inwoners van Roeselare. Toch is er een minderheid die hardleers is. Maar dankzij de inzet van de verborgen camera, gemeenschapswachten en de politie werden in de eerste 6 maanden van 2021 al 270 vaststellingen gedaan. Sluikstorters, jullie worden gezien! Dit antwoordde schepen Vanwalleghem op een vraag van gemeenteraadslid Stefaan Van Coillie

Eén van de speerpunten in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten in 2021 waren de extra controles d.m.v. camera en gemeenschapswachten. Naar aanleiding van de Week van de Handhaving vroeg Stefaan Van Coillie naar de resultaten hiervan. Welke feiten worden gemeld en vastgesteld? Stijgt het aantal in vergelijking met de vorige jaren?

Het klopt dat het aantal vaststellingen in stijgende lijn is, antwoord schepen Vanwalleghem. In 2019 waren er 180 vaststellingen, voor 2021 staat de teller al op 270 voor de eerste 6 maanden.  De meeste vaststellingen zijn het bijzetten aan de glascontainers en langs de openbare weg. In het centrum zijn het meestal voetgangers, in het buitengebied met de wagen. Wel merken we dat identificatie via gezichtsherkenning moeilijker is dan via de nummerplaat, zeker als we zien dat bepaalde mensen hun gezicht verbergen. Toch kunnen we stellen dat de extra inzet zeker loont. Na identificatie krijgt de overtreder een boete die proportioneel is aan de overtreding. Deze kan oplopen tot 350 euro.

Verdere controles en sensibilisering blijven belangrijk. Dit, samen met de inzet van de vele Mooimakers, moeten onze stad net en proper houden.

  • Afvalbeleid