Aan enkele belangrijke gebouwen in de stad komt tegen eind deze maand een QR-code. Een scan met een smartphone of tablet geeft meteen alle informatie van het gebouw. Met de smartphone in de hand meer te weten komen over de plek waar je staat. Dat is de opzet van de QR-codes van Interactive City. Roeselare is één van de pioniers om het systeem toe te passen.
Openingsuren van het stadhuis, de geschiedenis van het kasteel van Rumbeke of de volgende voorstelling in De Spil. Met een smartphone in de hand komt u het binnenkort heel snel te weten. Roeselare is één van de pioniers voor het project Interactive City.
Het systeem moet zowel de inwoners van dienst zijn als toeristen die info willen opzoeken. ‘De organisatie van het publieke leven, dienstverlening en communicatie met de burger krijgen een nieuwe dimensie’, zegt Moniek Delvou van Belfius, die samen met TagTagCity de QR-codes introduceert.
Uiteenlopende informatie
Ook bedrijven kunnen instappen in het systeem, maar voorlopig is het stadsbestuur de grote voortrekker. Er komen QR-codes aan de gevels van de Rumbeekse wielerpiste, het kasteel van Rumbeke, het stadhuis, Miummm, de brasserie Rodenbach, De Spil, dienst Toerisme, Wielermuseum, ARhus en het station. ‘De informatie die je via de codes kunt oproepen, gaat van grote werkzaamheden over de inzameling of verwerking van afval tot stages die in een welbepaalde gemeente worden georganiseerd. Elke stad of gemeente kan vrij beslissen over de inhoud die ze in aan het systeem wil linken. Een ideeënbus, online advies, een klachtenbus, een rouwregister,... de voorbeelden zijn legio’, zegt Delvou.
‘Innovatie kan je niet tegenhouden. Integendeel, we springen mee op de kar’, zegt burgemeester Luc Martens (CD&V). ‘Dit systeem laat gebruikers toe om op een vlotte en toegankelijke manier extra informatie te vergaren.’ Voorlopig worden er tien locaties uitgerust, maar er is uitbreiding mogelijk tot veertig. ‘Suggesties voor nieuwe locaties zijn altijd welkom. De info die via de te scannen codes gegeven wordt, kan zeer uiteenlopend zijn’, vult schepen van Toerisme Kris Declercq (CD&V) aan. Hij denkt bijvoorbeeld aan diensten en openingsuren in het stadhuis, maar ook handelaars en de winkelstraten kunnen hier gebruik van maken. ‘De QR-code kan geschiedenis bevatten van een monument, maar ook specifieke info over bijvoorbeeld een stadsdienst. Elk loket in het stadhuis zou bijvoorbeeld op dergelijke manier kunnen worden uitgerust. De verschillende toepassingen van het systeem moeten we nog inschatten.’
Bron : Het Nieuwsblad - 10 september 2013