Op 23 mei 2017 vond in Roeselare de projectdag ‘integratie via tewerkstelling’ plaats. Mensen met een migratieachtergrond (asielzoekers, erkende vluchtelingen) werden persoonlijk in contact gebracht met HR managers van verschillende bedrijven. 30 mensen hadden zich oorspronkelijk kandidaat gesteld om mee te mogen doen aan dit project. Hieruit werden aan de hand van préselectiegesprekken, die plaatsvonden in samenwerking met de trajectbegeleiders van de kandidaten van VDAB en het Welzijnshuis, reeds 10 kandidaten geselecteerd om deel te nemen aan de projectdag op 23 mei 2017. 

De dag bestond uit een begeleid bezoek aan de  geselecteerde werkgevers  Na deze bezoeken kregen de kandidaten nog de kans extra vragen te stellen en nog enkele gerichte sollicitatietips mee en dan was het aan hen om zich in een speed-date vorm van sollicitatiegesprekken te gaan voorstellen.

Schepen van sociale tewerkstelling José Debels reageerde opgetogen : “Samenwerken met diverse partners creëert extra kansen op tewerkstelling voor een doelgroep die een duwtje in de rug kan gebruiken. 2 deelnemers hebben een job gevonden & 3 anderen zijn er ook vlakbij".

De dag begon al goed, want 2 kandidaten werden dankzij het project reeds opgevist en konden starten in een job, nog voor de bedrijfsbezoeken plaatsvonden.  Van de overige 8 kandidaten werden 3 kandidaten uitgenodigd voor verdere sollicitatiegesprekken bij één of meer van de aanwezige bedrijven. De afvallers hoeven niet te wanhopen, zij worden verder begeleid naar andere opleidingstrajecten die in samenspraak met hun trajectbegeleider op maat worden voorgesteld.

“Samenwerken met partners creëert opportuniteiten”

De allereerste projectdag integratie  in de regio Roeselare is een samenwerking van verschillende partners: VDAB en ACCENT JOBS slaan de handen in elkaar met Stad Roeselare, OCMW Roeselare, RESOC Mid-West-Vlaanderen, Arhus , vzw tot uw dienst, Skillbuilders, Galilei-Employability, en de drie deelnemende Roeselaarse bedrijven: Soubry NV, Deceuninck NV  en Gebroeders Goddeeris HVAC.

Deze projectdag voor mensen met een migratieachtergrond kadert in het grotere social responsibility traject van Accent Jobs. Het is de bedoeling dit uit te werken voor gans Vlaanderen.