Luc Martens werd in 2005 burgemeester van Roeselare. Hij heeft dus tien jaar op de teller staan & dat wordt in onze stad traditioneel bezegeld met een schilderij.

Het werk is van de hand van Tinus Vermeersch, een kleinzoon van José Vermeersch die in Rumbeke woont. Het kunstwerk zal worden opgehangen in de statige trouwzaal in het stadhuis van Roeselare.

Luc Martens ging 3 keer poseren en had vooraf ook een kennismakend gesprek met Tinus Vermeersch. Na de 1ste kennismaking was hij erg gecharmeerd door de persoon van Tinus. Hij had meteen veel vertrouwen in de kunstenaar. 

Burgemeester Luc Martens: "Vertrouwen was belangrijk, want het is jezelf ook wel wat 'bloot geven' aan de kunstenaar en aan zijn penseel. ik heb tussentijds nooit 'gespiekt' uit respect voor Tinus als persoon."

Bij veel bedrijven, instellingen, kloostergemeenschappen en overheden wordt bij een afscheid of bij een jubileum een portret aan de jubilaris of de gepensioneerde aangeboden. Dit wordt dan opgenomen in de “galerij” van de voorgangers. Het biedt tegelijk de kans om het talent van een kunstenaar te benadrukken.

"Deze “geste” is dus niet ongewoon, dan is een portret dat toch. Is niet iedereen van ons bijzonder?"

Dit geldt zeker waar men het portret begrijpt als

  •  én de afbeelding van een persoon , met focus op het gezicht;
  •  én de weergave van een PERSOON;
  •  én een artistieke schepping, waarbij de kunstenaar zich is gaan bevrijden van alle traditionele uitdrukkingsmiddelen, wat nog werd geactiveerd door allerlei kunstvormen zoals het impressionisme, het kubisme, het expressionisme… , die allemaal de zuivere imitatie van de natuur en de werkelijkheid achter zich laten.

Onlangs kreeg Burgemeester Luc Martens het werk voor het eerst te zien. Hij was erg gecharmeerd door dit portret:

"Overigens is zo’n opdracht om een portret te schilderen eigenlijk problematisch voor de kunstenaar: hij moet aan de ene kant een gelijkende weergave brengen en anderzijds is hij gebonden aan een eigen stijlvisie en een persoonlijke zin voor creativiteit, die niet altijd samengaan met het objectief en natuurlijk weergeven van de persoon."

Burgemeester Luc Martens: "Tinus manifesteert zich hier als de kunstenaar, die als het ware improviseert op het thema, in casu een gelauwerd persoon en die zo tot een meer subjectieve en expressieve uitbeelding komt.  Of anders gezegd: Tinus portretteerde mij in functie van een totaalindruk van mijn persoon en van de kenmerken die hem hebben getroffen.

Zo’n portret vraagt niet alleen technisch meesterschap, maar ook een sterke empathie en een psychologisch inzicht. Het portret is finaal de expressie van een dialoog van mens tot mens, bij momenten zelfs van hart tot hart, van ziel tot ziel, tussen de kunstenaar en mezelf. Het portret haalt zijn zeggingskracht uit die dialoog en interactie en uit de “littekens” die de kunstenaar en de geportretteerde in zich dragen"

Naar aanleiding van het 10 jaar burgemeesterschap verscheen er
een interview met Luc Martens in de Krant van West-Vlaanderen


(klik op foto hierboven om 't schilderij groter te bekijken - dank aan fotograaf Stefaan Beel )


Wie is Tinus Vermeersch ?

  • Tinus is geboren in 1976 in Kortrijk, woont met gezin in Rumbeke (Zilverberg)
  • Studeerde schilderkunst aan de KASK Gent en beeldhouwkunst aan Sint-Lucas
  • Hij maakt deel uit van een artistiek begaafde familie: Hij is de kleinzoon van José Vermeersch (vnl. keramieksculpturen van de menselijke figuur. Hij vertegenwoordigde in 1973 België op de Biënnale in Venetië). Daarnaast zijn ook de 3 kinderen van José (Rik, Pol en Vera) artistiek actief, net zoals de 4 kleinkinderen Tinus, Pieter, Lowie en Robin. In 2010 stelde de familie samen tentoon in de lokettenzaal van het Vlaams Parlement. “Vermeersch” bracht het artistiek parcours van 3 generaties Vermeersch samen.
  • Hij werkt via de gerenommeerde Brusselse galerij Hopstreet.
  • In 2014 stelde Tinus o.m. tentoon in Le Grand Hornu