Op vrijdag 18 oktober wordt het gerenoveerde deel van het woonzorgcentrum ingehuldigd door Vlaams minister Hilde Crevits, burgemeester Luc Martens en OCMW-voorzitter Geert Depondt. Zaterdag 19 oktober is er opendeurdag. 74 bewoners vinden er een nieuwe thuis.

WZC De Waterdam is de nieuwe naam voor twee woonzorgcentra van het OCMW, die in 2010 samensmolten. Een fusie zeg maar van het vroegere WZC Ter Dreve in de Drafstraat en het ex-WZC Ten Hove in de Handelsstraat en Drafstraat.

WZC Ten Hove werd in 1978 voor valide ouderen gebouwd. Tot oktober 2010 waren er 134 bewoners en 3 plaatsen voor kortverblijf. WZC Ter Dreve werd in 1985 als rusthuis in gebruik genomen voor 90 zwaar behoevende senioren.

Geert Depondt, OCMW-Voorzitter : "Deze rusthuizen liggen naast elkaar, hebben een gemeenschappelijke keuken en zijn onderling verbonden. Een fusie lag dus voor de hand, zeker omdat de capaciteit van het “oudste” Ten Hove in de toekomst afneemt. Het gebouw wordt immers ingericht voor zwaar zorgbehoevende en volgens de meest recente normen.

De (ver)nieuwbouw van dit Ten Hove verloopt in fasen zodat niet alle bewoners elders onderdak moesten vinden. Nu is fase 1 afgerond met een nieuwbouw in de Drafstraat en een verbouwing van een stuk van de vleugel in de Handelsstraat.  De kamers en gemeenschappelijke ruimtes werden gevoelig uitgebreid en vooral aangepast voor bewoning en zorg voor zwaar zorgbehoevenden. Globaal een nieuwe thuis voor 74 bewoners en 2 plaatsen kortverblijf".

Bij de ingebruikname van deze comfortabele bouw werden ook 15 tweepersoonskamers in het vroegere Ter Dreve naar eenpersoonskamers omgeschakeld. De resterende 9 tweepersoonskamers worden voor echtparen behouden. Alles samen telt “WZC De Waterdam” nu 151 plaatsen voor permanente bewoners en 3 plaatsen kortverblijf. Hiermee is dit woonzorgcentrum het grootste in Roeselare. Straks wordt de tweede fase van de renovatie van het ex-Ten Hove aangevat. Ook nu zullen twee vroegere kamers tot één worden omgebouwd.

De renovatie staat voor een kostprijs van 14 miljoen euro. De Vlaamse Gemeenschap verleent hiervoor een toelage van 6 miljoen euro. De provincie sprong bij voor 600 000 euro. Na fase 2 komen 36 plaatsen extra. Begin volgend jaar wordt ook de keuken vernieuwd.

Op de vooropening exclusief voor de bewoners, de medewerkers, vrijwilligers en buren van WZC De Waterdam hoorden we niets dan lovende woorden.
Zowel de tijdloze architectuur, de ruime kamers en leefruimtes met buitenterras als het comfort en de domotica spraken aan. Speciale aandacht ging ook naar energiebesparing met onder meer zonnepanelen. De vernieuwing kadert in een globaal masterplan van het OCMW om de infrastructuur van onze ouderenvoorzieningen up-to-date te houden. Half 2015 zal het groot onderhoud van WZC Ter Berken (Zijstraat) aan bod komen.

 

Op de foto : Directeur Dirk Deruyter, adjunct-directeur Jos Coppé en OCMW-voorzitter Geert Depondt aan het nieuwe WZC De Waterdam.